Nyheter

Sør-Sudan: Historier fra en voldsbølge
Publisert 15.04.2014

Trefninger mellom regjerings- og opposisjonsstyrker har gjort Malakal til en spøkelsesby. Men enkelte klarte ikke å flykte.

Nytt prosjekt mot tuberkulose i Kambodsja
Leger Uten Grenser reiser ut på landsbygda og oppsøker risikogrupper for å teste dem for tuberkulose. Foto: Matthew Smeal/Leger Uten Grenser
Publisert 14.04.2014

Helsesystemet i Kambodsja har ikke kapasitet til å ta seg av alle tuberkulosepasientene i landet. Leger Uten Grenser har derfor utviklet et nytt, oppsøkende prosjekt for å begrense smitten.

Den sentralafrikanske republikk: Tusenvis har flyktet fra Boguila by
Publisert 14.04.2014

Nesten 7000 mennesker flyktet fra hjemmene sine da det brøt ut kamper i Boguila fedag 11. april. De som ble igjen, overnattet på Leger Uten Grensers sykehus i byen. 

Kritisk for sørsudanske flyktninger i Etiopia
En sørsudansk kvinne venter med barnet sitt i registreringsområde til Leger Uten Grensers sykehus i Luetchor-leiren i Etiopia. Foto: Francois Servranckx/Leger Uten Grenser
Publisert 11.04.2014

Kritisk for sørsudanske flyktninger i Etiopia

Titusener av flyktninger som har rømt fra vold og mangel på ressurser i Sør-Sudan har søkt tilflukt i leirer i Gambella-regionen i Etiopa. Der er situasjonen nå kritisk på grunn av vann- og matmangel og dårlige sanitærforhold. Samtidig truer smittsomme sykdommer som meslinger. 

Fordømmer behandlingen av flyktninger i Hellas
Publisert 10.04.2014

Myndighetene i Hellas vil holde flyktninger og papirløse innvandrere i interneringssentre på ubestemt tid, til de enten reiser tilbake frivillig, eller blir sendt ut mot sin vilje. Beslutningen får store konsekvenser for flere tusen flyktninger i en allerede desperat situasjon. 

Skammelig av FN i Sør-Sudan
Da regnet begynte å falle, kollapset 150 latriner og forurenset flomvannet i Tomping-leiren. Foto: Claudia Blume/Leger Uten Grenser
Publisert 09.04.2014

Leger Uten Grenser reagerer på at FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan (UNMISS) nekter å forbedre forholdene til 21 000 internflyktninger i hovedstaden Juba. I FN-basen Tomping bor de fordrevne i en avgrenset leir i de flomutsatte delene av basen, samtidig som FNs biler står tørt parkert på den andre siden av piggtrådgjerdet.

Hvordan håndtere folkemord som humanitær aktør? Leger Uten Grenser avslører organisasjonens interne konflikter i Rwanda i 1994
Rwandiske flyktninger på grensen mellom Rwanda og Burundi, 1994. Foto: Xavier Lassalle/Leger Uten Grenser
Publisert 09.04.2014

20 år etter folkemordet i Rwanda, publiserer Leger Uten Grenser for første gang sine Speaking Out Case Studies via nettsiden www.speakingout.msf.org . Dette er et prosjekt som vil kaste nytt lys over Leger Uten Grensers avgjørelser i viktige humanitære kriser de siste 40 årene.

Guinea: Friske ebola-pasienter flytter hjem
En epidemolog fra Leger Uten Grenser er på besøk i et lokalsamfunn i Guinea for å forklare hva Ebola er og hvordan man unngår overføring. Foto: Joffrey Monnier/Leger Uten Grenser
Publisert 09.04.2014

Flere pasienter er nå blitt utskrevet fra behandlingssentre i Guinea etter å ha blitt friske fra ebola-viruset. Samtidig stilles Leger Uten Grenser overfor nye utfordringer i arbeidet med å stagge epidemien.

Palestina: Hard oppvekst i flyktningleir
Fra en gate i Palestina. Foto: Juan Carlos Tomasi/Leger Uten Grenser
Publisert 08.04.2014

Seks år gamle Ali er vitne til vold og uroligheter hver dag. Slike opplevelser setter spor.

Illegale innvandrere må ha tilgang på helsehjelp
Publisert 03.04.2014

Humanitære prinsipper og medisinsk etikk kan ikke settes til side for å nå politiske mål, mener Leger Uten Grenser.

- Hellas må stoppe sin systematiske internering av migranter
Publisert 02.04.2014

Ny rapport fra Leger Uten Grenser viser at måten Hellas internerer asylsøkere og andre innvandrere får katastrofale følger for deres psykiske og fysiske helse.  Selv svake grupper som torturofre, barn og pasienter med kroniske sykdommer sitter innesperret uten tilgang til ordentlig hjelp.

Guinea: Ebolaepidemi uten sidestykke
Publisert 31.03.2014

Leger Uten Grenser har bekreftet åtte tilfeller av Ebola i hovedstaden Conakry. Med flere sykdomstilfeller i ulike deler av landet, står nødhjelpsorganisasjonen ovenfor en ebolaepidemi uten sidestykke.

Arne Næss hederspris til Morten Rostrup
Lege Morten Rostrup (nr. 2 fra venstre) er blitt tildelt Arne Næss Hederspris av Norsk Klatreforbund. Foto: Dag Hagen
Publisert 31.03.2014

Lørdag 29. mars ble lege Morten Rostrup tildelt Arne Næss Hederspris av Norsk Klatreforbund. Rostrup får prisen for å ha «viet sitt liv til å hjelpe de aller svakerste i noen av verdens farligste områder».

Den sentralafrikanske republikk: Et år med vold, lidelse og frykt
Flyktninger søker ly i Mpoko-leiren på flyplassen i Bangui. Foto: Christian Nestler.
Publisert 26.03.2014

Leger Uten Grenser ser tilbake på utviklingen i Den sentralafrikanske republikk siden militærkuppet 24. mars 2013. Vold og uro har eskalert, og situasjonen er betydelig forverret.

Etiopia: Kamp mot klokka for sørsudanske flyktninger
Flyktninger undersøkes for underernæring i en leir i Gambella. Foto: Camille Niquin/Leger Uten Grenser
Publisert 26.03.2014

Leger Uten Grenser hjelper sørsudanere som har flyktet over grensen til Etiopia for å slippe unna vold og forfølgelse i hjemlandet.

Leger Uten Grenser behandler 38 skadde etter nye angrep i Bangui, Den sentralafrikanske republikk
Publisert 26.03.2014

Bangui, 26 mars – 2014: Mellom 22 og 24 mars ble det avfyrt automatvåpen og granater i nabolagene PK5 og PK12 i Bangui, hovedstaden i den Sentralafrikanske republikk. Leger Uten Grenser behandlet 38 skadde, hvorav tre døde av skadene de var påført.

 
Ebola i Guinea: Leger Uten Grenser forsterker innsatsen for å få hindre spredning av epidemien
Publisert 25.03.2014

Guinea, 25 Mars 2014 – For å svare på ebolaepidemien som har brutt ut i Guinea, har Leger Uten Grenser forsterket responsen i Guékédou og Macenta, to byer sør i landet hvor viruset har spredd seg. Allerede er 30 mennesker ankommet og flere leger, sykepleiere og sanitærspesialister ankommer de nærmeste dagene. 

Myanmar: Forhandler for helsehjelp i Rakhine
Publisert 25.03.2014

26. februar i år ble Leger Uten Grenser beordret til å stenge klinikker i delstaten Rakhine. Siden har hjelpeorganisasjonen ført diskusjoner med Myanmars regjering om behovet for å opprettholde livsviktige medisinske tjenester til de 700.000 sårbare menneskene i området som nå står overfor en humanitær og medisinsk krise.

Tuberkulosedagen: Et åndedrag av håp
I Armenia har Leger Uten Grenser behandlet motstandsdyktige former for tuberkulose siden 2000. I dag får om lag 200 pasienter slik behandling i landet. Foto: Andrea Bussotti
Publisert 21.03.2014

I dag markerer vi Verdens tuberkulosedag. Stadig flere av verdens tuberkulosepasienter utvikler multiresistent tuberkulose fordi de ikke får behandling.

Sør-Sudan: Regntid truer internflyktninger
Regnet har oversvømt store deler av Tomping-leiren for internt fordrevne i Sør-Sudans hovedstad, Juba. Foto: Aurelie Baumel/Leger Uten Grenser
Publisert 20.03.2014

Regnet fører med seg diaré, hudinfeksjoner og malaria. De fordrevnes boplasser blir oversvømt, og det blir vanskeligere å hjelpe.

Tsjad: Vonde minner
Fra flyktningleiren i Sido. Foto: Samantha Maurin/Leger Uten Grenser
Publisert 19.03.2014

I Sido i Tsjad bor det 13.000 sentralafrikanske flyktninger. Blant dem er brødrene Abdel og Zacharia og deres bestemor. De grusomme tingene de opplevde i hjemlandet har satt dype spor.

Sentralafrikanske flyktninger strømmer til Tsjad
Sentralafrikanske flyktninger i Tsjad lever under svært vanskelige forhold. Foto: Samantha Maurin/Leger Uten Grenser
Publisert 19.03.2014

Tusenvis av sentralafrikanske flyktninger bor i provisoriske leirer i grensebyene i Tsjad, og kapasiteten er for lengst sprengt. Mange av flyktningene har opplevd vold og tortur. Leger Uten Grenser ber nå det internasjonale samfunnet om øyeblikkelig hjelp til å bedre deres helsesituasjon og levekår.

Dette gjør Leger Uten Grenser i Syria
Publisert 12.03.2014

Tre år med ekstrem voldelig konflikt har ødelagt byer, landsbyer, sykehus, klinikker – alt som syrere var avhengige av for å kunne leve. Gjennom hele landet har familier som har vært i stand til det, flyktet fra et sted til et annet, hver gang med mindre eiendeler og med mer frykt. Hele landet er i en medisinsk krise, hvor de verst rammede områdene er i ekstrem nød. Krisen går også utover de syriske grensene til naboland som har tatt imot mer enn 2 millioner flyktninger som kjemper for å overleve.

Kenya: Flyktninger fra Somalia trenger fortsatt hjelp
Publisert 12.03.2014

- Hundretusener av flyktninger er i ferd med å bli frivillig sendt hjem til Somalia fra Dadaab-leirene i Kenya. Men dette må ikke gå utover nødhjelpen som blir gitt til flyktningene som blir igjen i leirene, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Kyrre Lind.

Sør-Sudan: 15.000 flykter fra vold i delstaten Upper Nile
Dagliglivet i en flyktningleir i Melut preges av mangel på grunnleggende nødvendigheter som mat og vann. Foto: Surinyach Anna/Leger Uten Grenser
Publisert 12.03.2014

Internflyktninger strømmer til nyoppførte leirer i Melut fylke i delstaten Upper Nile i Sør-Sudan. Tusenvis trenger humanitær hjelp, og Leger Uten Grenser er på plass.

Ny rapport: Slik svikter det humanitære systemet i DR Kongo
En provisorisk leir for internt fordrevne i Bulengo. 50.000 mennesker har slått seg ned her på flukt fra vold i og rundt Masisi øst i Den demokratiske republikken Kongo. Foto: Giulio Di Sturco
Publisert 10.03.2014

- FN, humanitære organisasjoner og nasjonale myndigheter må prioritere å hjelpe dem som trenger det mest – ikke dem det er lettest eller politisk interessant å hjelpe, sier Henrik Vaaler i Leger Uten Grenser.

Angriper hjelpearbeidere i Den sentralafrikanske republikk
Publisert 07.03.2014

Volden som i månedsvis har rammet sivilbefolkningen, begynner nå å utgjøre en alvorlig trussel også mot nødhjelpsinnsatsen i det katastroferammede landet.

Medisiner hindrer hivsmitte
Publisert 07.03.2014

To nye studier fra Leger Uten Grenser viser at hivbehandling er ekstremt effektivt for å forebygge spredning av hiv.

Begredelige leveforhold for sentralafrikanske flyktninger i Kamerun
Sentralafrikanske flyktninger i Garoua-Boulaï mangler husly, mat og vann. Foto: Laurence Hoenig/Leger Uten Grenser
Publisert 05.03.2014

Mens kampene pågår i Den sentralafrikanske republikk, lever tusenvis av sentralafrikanske flyktninger i Kamerun uten rent vann, skikkelig husly og mat. Leger Uten Grenser ber nå alle humanitære aktører om å mobilisere raskt for å komme flyktningene til unnsetning.

Flere nyhetssaker