Aktuelt

Leger Uten Grenser hjelper tusenvis av flomofre i Myanmar

- Alt er flommet over

Delstaten Rakhine, hvor Leger Uten Grenser allerede driver flere prosjekter, er et av de hardest rammede områdene. Det er særlig byene Minbya, Mlrauk U, Kyautaw og Buthidaung som er rammet.

- Hele Minbya er flommet over – skoler, sykehus, alt, sier Dr. Zayar, lege for Leger Uten Grenser. Zayar var en del av det medisinske teamet som ble sendt til byen etter anmodning fra Helsedepartementet og andre lokale grupper.

- Alle drikkevannskilder er flommet over også, forteller Dr. Zayar.

Irak: Tre millioner mennesker på flukt

- Jeg kan ikke gå på grunn av en tidligere krigsskade, sier Hadji og ser ned på den delvis amputerte foten. Familien min ville ikke etterlate meg, og vi bestemte oss for at vi skulle holde oss sammen med hverandre.

For ett år siden måtte Hadji Charmeeds familie ta den vanskeligste beslutningen i deres liv. Væpnede grupper stormet Sinjar-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak. De drepte og jaget tusenvis av mennesker på flukt. Noen mennesker søkte tilflukt i Sinjarfjellene. Andre, som Hadji og familien hans, kom seg ikke unna og ble tatt til fange.

Viktig skritt mot virksom ebolavaksine

I dag publiserer det medisinske tidsskriftet The Lancet en foreløpig gjennomgang av testresultater for en av kandidatene til en ebolavaksine. Ifølge artikkelen er vaksinen 100 prosent effektiv.

Vaksinen heter rVSV-EBOV, og testingen av den er ledet av Verdens helseorganisasjon (WHO), det norske Folkehelseinstituttet, guineanske myndigheter og Leger Uten Grenser.

Testingen startet i mars 2015 og fokuserte på mennesker som var eller hadde vært i kontakt med smittede pasienter, i tillegg til helsearbeidere og andre på frontlinjen i kampen mot sykdommen.

Dette er årets glemte kriser

På årets liste står ti humanitære kriser som sårt trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor.

- Vi ser at oppmerksomhet nytter. I fjor fikk sykdommen ebola stor oppmerksomhet, og initiativene og finansieringen begynte å rulle. Det samme kan skje for de glemte krisene.

En av krisene på årets liste er tuberkulose. Hvert år utvikler ni millioner mennesker den dødelige sykdommen.

- Likevel er tuberkulose gjenstand for forsvinnende lite oppmerksomhet. Med mer oppmerksomhet håper vi på skikkelige investeringer i nye medisiner og tester, sier Hurum.

Dette gjorde vi i 2014

Tanzania: Leir for burundiske flyktninger på bristepunktet

Hjelpeorganisasjoner sliter med å gi flyktningene tilstrekkelig mat, vann, husly og helsehjelp.

Hver uke krysser opptil 3000 mennesker den skogkledde grensen mellom Burundi og Tanzania. Mange reiser etter mørkets fall, til fots og uten eiendeler.

Nyarugusu-leiren huser nå om lag 78.000 burundiere. Disse kommer i tillegg til 64.000 kongolesiske flyktninger som har holdt til i leiren siden 1997. Da ble den satt opp for å huse maksimalt 50.000 flyktninger fra borgerkrigen i Den demokratiske republikken Kongo.

Hellas: Tusenvis av migranter og asylsøkere strandet under forferdelige forhold på ulike øyer

- Den nåværende situasjonen er et brudd på greske og europeiske forpliktelser overfor asylsøkere og migranter i Hellas, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser. Hurum reiser selv ned til Middelhavet for å styre nødhjelpsarbeidet om bord på en redningsbåt.

Tusenvis av migranter og asylsøkere er nå strandet under uverdige forhold på flere greske øyer, selv etter flere anmodninger om å forbedre forholdene. Siden 2014 har Leger Uten Grenser bedt greske myndigheter og EU om å gjøre noe med den manglende mottakskapasiteten på disse øyene.

Ebola: - Vi må fullføre jobben

- Det har kommet mange rapporter som oppfordrer til omfattende forandringer og der alle fokuserer på hvordan man skal forbedre responsen til fremtidige utbrudd, sier sykepleier Sissel Overvoll som har jobbet i alle de tre landene for Leger Uten Grenser.

Likevel vitner ukentlige Ebola-tilfeller i regionen om at vi fremdeles ikke har det nåværende utbruddet under kontroll.

- Når det gjelder Ebola, har vi gått fra global likegyldighet, til global redsel, til global respons og nå er det internasjonale samfunnet utmattet. Vi må fullføre jobben, fastslår Overvoll.

Hjelper voldsrammede lokalbefolkninger i Colombia

I provinsene Nariño, Cauca og Valle del Cauca er sivilbefolkningen hardt rammet.

- Konflikten har enorme mentale konsekvenser for lokalbefolkningen. På grunn av vold og mangelfull beskyttelse våger deler av befolkningen ikke å forlate landsbyene. Andre steder har konflikten drevet store antall mennesker på flukt, forteller Leger Uten Grensers prosjektleder i Colombia, Pierre Garrigou.

Pages