Aktuelt

Etiopia: Lokale helsemyndigheter tar over Leger Uten Grensers mor-barn-helse prosjekt i Sidama

Widinesh Legabo venter sitt niende barn og landsbyen hennes ligger 20 kilometer unna byen Mejo. Widinesh er 32 år og har allerede gått gjennom fem vanskelige graviditeter med lange fødsler, mye bløding og ekstremsjokk under fødselen. Fra hun var 16 og fikk sitt første barn har hver fødselsperiode vært en tøff tid for Widinesh.

-En gang gikk jeg gjennom en forferdelig seksdagers-fødsel. Jeg hadde smerter dag og natt. De lystige barnestemmene og lyden av kuene på utsiden som jeg alltid hadde likt ble uutholdelige. Jeg ville bare ligge stille og glemme at jeg levde, sier hun

Ingen tid å miste for vaksiner og medisin mot ebola

Planene går ut på at helsearbeiderne i Vest-Afrika skal bli de første til å teste vaksinene.

- Dette er akkurat det vi trengte å høre, sier Sissel Overvoll, sykepleier i Leger Uten Grenser.

Overvoll var på sitt første ebolaoppdrag i mars og har siden jobbet i alle de tre hardest rammede landene.

- Nå må vi sørge for at dette skjer så raskt som overhodet mulig. Når så effektiviteten av vaksinene er bevist, må vi følge opp med en massiv vaksinering av resten av befolkningen, sier Overvoll.

Den sentralafrikanske republikk: 10 nye dager med vold i Bangui

En av de direkte konsekvensene av volden var altfor liten humanitær tilstedeværelse i hovedstaden og i resten av landet. Landansvarlig i Leger Uten Grenser Delphine Chedorge ser tilbake på de 10 voldelige dagene.

Hvorfor brøt det ut nye kamper i Bangui i begynnelsen av oktober?

Norsk hjelpearbeider frisk fra ebola

Michalsen er nå helt frisk og ikke lenger smittefarlig.

- I dag er en god dag. Vi er svært lettet og ekstremt glade for at Silje er frisk, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Siden mars har Leger Uten Grenser sendt ut over 500 internasjonale feltarbeidere og ansatt over 3000 lokale hjelpearbeidere for å bidra i kampen mot ebolaepidemien.

Så langt er 23 av Leger Uten Grensers folk blitt smittet av ebola, hvorav 13 har mistet livet. De døde var alle nasjonale hjelpearbeidere.

Uttalelse fra Silje Lehne Michalsen

2. juni dro jeg på mitt første feltoppdrag for Leger Uten Grenser. Jeg reiste til et sykehus i byen Bo i Sierra Leone. Der skulle jeg jobbe med lassafeber, det ukjente, glemte og ikke fullt så farlige søskenbarnet til ebola. 

Det første ebolatilfellet i Sierra Leone ble oppdaget bare dager før jeg kom til landet. De påfølgende månedene spredte ebolaepidemien seg i Sierra Leone, og min jobb på sykehuset ble gradvis mer og mer ebolarelatert. Vi bygde et nytt ebolasenter i Bo, og der jobbet jeg de to siste ukene før jeg ble syk.

Sierra Leone: Innstiller barne- og mødrehelsearbeid i Gondama

Hjelpeorganisasjonens personell er overveldet og kan ikke lenger garantere kvaliteten som trengs for å behandle pasienter og beskytte seg selv fra smitte.

Før ebolaen rammet Sierra Leone, var Gondama Referral Centre (GRC) et 200 sengers henvisningssykehus som ga livreddende helsetjenester til barn under 15 og kvinner som trengte akutt barsels- og gynekologisk hjelp.

Med over 8000 pediatriske og 2500 barsels- og gynekologiske innleggelser, var GRC livsviktig for mange mennesker i Bo og områdene rundt.

Ebola: Behandling og vaksiner kan bidra til å få utbruddet under kontroll

Hva gjør Leger Uten Grenser på nåværende tidspunkt i forbindelse med eksperimentell behandling og vaksiner?
Som en av hovedaktørene for ebolabehandling i Vest-Afrika, har Leger Uten Grenser bestemt seg for å ta en aktiv rolle i testingen av eksperimentelle behandlingsmetoder. Vår deltakelse er nyttig blant annet fordi vi har tilgang til et stort antall pasienter som dermed også er potensielle mottagere av eksperimentell behandling.

Den sentralafrikanske republikk: Mer vold og mindre tilgang til hjelp i Bangui

Situasjonen har vært spent i Bangui siden en voldsbølge brøt ut den 7. oktober. Menn og ungdommer har stilt seg opp på strategiske knutepunkter og satt opp veisperringer i hovedstaden. Det har blitt vanskelig for Leger Uten Grenser og andre aktører i å bevege seg rundt i byen.

Den 7. oktober utløste et granatangrep sammenstøt i Bangui. På kvelden fikk Leger Uten Grenser inn 13 skadde på sentralsykehuset og en av dem døde av skadene. Samtidig stiger spenningen kraftig på den politiske fronten, og anti-Balaka grupper krever at den nåværende presidenten går av.

Pages