Etiopia

Foto: Susanne Doettling /Leger Uten Grenser

Etiopia


I Etiopia rykker vi ut under sykdomsutbrudd, gir helsehjelp i avsidesliggende områder og bistår flyktninger og internt fordrevne. 

Hjem > Land > Etiopia
Oppdatert 11.04.2023
        

Hva er situasjonen i dag i Etiopia? 

I november 2020 oppsto det kamper i Tigray-regionen, og det har ført til at svært mange har blitt internt fordrevet og det har skapt store behov i befolkningen. Samtidig ble vi tvunget til å midlertidig stoppe aktivitetene våre i en rekke områder i landet i september 2021. Vi ble også i juni 2021 nødt til trekke oss ut fra flere steder sentralt i Tigray-regionen etter at tre av våre ansatte ble brutalt drept. 

Helt siden konflikten startet har helsearbeidere og hjelpearbeidere blitt utsatt for målrettete angrep, og klinikker og sykehus har blitt plyndret, ødelagt eller blitt brukt til militære formål. Leger Uten Grenser ansatte har blitt truet og slått, og vært vitne til væpnede hendelser på helsefasiliteter vi støtter. Hjelpeorganisasjoner, inkludert Leger Uten Grenser, har flere ganger blitt utsatt for offentlige uttalelser som undergraver arbeidet vårt, og som gir grunn for uberettiget mistanke. Noe som øker risikoen for teamene våre på bakken. I 2021 skjedde det en forferdelig hendelse hvor tre av våre ansatte ble drept, noe som førte til at vi midlertidig måtte stanse prosjekter i Tigray og Benishangul-Gumuz. Nesten to år etter har det fremdeles ikke vært noen som har blitt stilt til ansvar for drapene. 

Konflikten har også ført til at mange har blitt tvunget på flukt, og vi gir også helsehjelp til etiopiske flyktninger i Sudan

Les mer: Leger Uten Grenser krever svar fra den etiopiske regjeringe etter at tre ansatte ble drept

Hva gjør Leger Uten Grenser i Etiopia? 

Vi startet å jobbe for første gang i Etiopia i 1984 og jobber flere steder i landet. De siste årene har vi dessverre flere ganger vært nødt til å midlertidlig stanse prosjekter som følge av sikkerhethensyn og restriksjoner. I 2021 jobbet vi i ni av ti regioner i Etopia: Addis Ababa, Afar, Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambella, Oromia, SNNP, Somali og Tigray. Vi jobber også med behandling av slangebitt og kala-azar. 

I 2021 utførte vi blant annet 470.000 pasientkonsultasjoner, hadde 10.700 pasienter innlagt og assisterte ved 5170 fødsler i Etiopia. Vi utførte også 7420 konsultasjoner innen psykisk helse. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Dhool (39) sammen med barna sine i en flyktningleir i Gambella. Sønnen på 19 år skal akkurat gjøre seg klar til å bli ferdig med 12-års skolegang.
Leger Uten Grenser har jobbet med sørsudanske flyktninger i mange år og gir i dag fortsatt helsehjelp i leirene. Foto: Susanne Doettling / Leger Uten Grenser 

 

Kala-azar- og slangebittbehandling i Amhara

Kala-azar er en av verdens farligste parasittsykdommer, og slangebitt tar livet av 100.000 mennesker hvert år og er dermed den dødeligste neglisjerte sykdommen i verden. Flesteparen av de som får kala-azar eller blir bitt av slanger er migranter som jobber som sesongarbeidere. De har ikke opparbeidet immunitet mot kala-azar og har ikke god nok beskyttelse mot slangene når de jobber med jordbruk. 

I Amhara i Etiopia behandler vi pasienter mot både slangebitt og kala-azar. 

Glemt krise 2021: Kala-azar: en av verdens farligste parasittsykdommer

Helsehjelp til sørsudanske flyktninger i Gambella

Rundt 800.000 mennesker bor i Gambella, litt under halvparten er flyktninger fra Sør-Sudan. Her støtter vi Gambella-sykehuset, det eneste sykehuset i regionen som tilbyr spesialisert helsehjelp. 

Les mer: Dette gjør vi i Sør-Sudan

Workey Mekonen (24) ble bitt i pannen av en slange da hun laget mat til migrantarbeidere. Leger Uten Grenser tok derfor blodprøve og sjekket om blodet hennes inneholdt gift, noe det ikke gjorde. Blodprøve er effektivt for å finne fort ut om pasienten trenger motgift. Foto: Susanne Doettling / Leger Uten Grenser

 

 HVORFOR ER VI I ETIOPIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen