Sudan

Foto: Leger Uten Grenser

Sudan


Væpnede kamper brøt ut i Sudans hovedstad Khartoum i april 2023 og har spredt seg til store deler av landet. Vi responderer på nye behov på bakken, samtidig som vi har fortsatt flere av våre prosjekter.

Hjem > Land > Sudan
Oppdatert 06.09.2023
        

Teamene våre rapporterer at sykehusene er overbelastet og mangler både forsyninger og personell. I flere områder er folk ikke i stand til, eller for redde for, å gå ut og oppsøke helsehjelp. Det innebærer at mange mennesker ikke har tilgang til medisinsk behandling i en tid da de trenger det mest.

Per slutten av august 2023 jobber vi i ti av Sudans delstater. Vi har satt i gang flere nye prosjekter for å svare på nye behov, samtidig som vi har videreført mange av prosjektene våre.  Dessverre har vi måttet sette noen av aktivitetene våre på pause på grunn av vold og usikkerhet i enkelte andre deler av landet. Dette inkluderer aktivitetene våre i Nyala i Sør-Darfur, og Leger Uten Grenser-støttet El Geneina Teaching Hospital i Vest-Darfur, som ble utsatt for plyndring.

Vi ser store helsebehov blant:
-    Krigsskadde
-    Internt fordrevne
-    Mennesker med andre sykdommer og helseplager som ikke er relatert til konflikten
-    Flyktninger i nabolandene

Krigsskadde

Intense kamper og vold, spesielt i hovedstaden Khartoum og den vestlige regionen Darfur, har drept og såret tusenvis av mennesker. Leger Uten Grenser behandler et stort antall pasienter med eksplosjons- og skuddskader.

Vi har ansatte som jobber med krigsskadde på tre sykehus i hovedstaden Khartoum og storbyen Omdurman, som ligger like nord for Khartoum. De er blant de svært få sykehusene som forblir åpne i hele Khartoum-området. Vi gir også kirurgisk behandling på to av disse sykehusene, i tillegg til El Fasher i Nord-Darfur. 

Les mer: Ingen spares for den ekstreme volden i Sudan – gravide skutt på flukt

Internt fordrevne 

Millioner av mennesker er internt fordrevet i Sudan og flyktninger i nabolandene. Sudan var vertskap for et stort antall flyktninger og fordrevne før den nåværende konflikten. Helsetjenester var ofte overbelastet da, men situasjonen er enda verre nå. I noen områder er leirene overfylte og helsesituasjonen er alvorlig. Forholdene øker også risikoen for sykdomsutbrudd. I delstaten Den Hvite Nilen og Den Blå Nilen behandler Leger Uten Grenser et stort antall antatte meslingtilfeller. Etter hvert som flere mennesker ankommer, er det et presserende behov for å økt medisinsk hjelp og annen humanitær hjelp. 

Mer enn krigsskader

Konflikten i Sudan har svekket et allerede skjørt helsesystem, noe som også gjør det vanskelig for mennesker som har sykdommer og helseproblemer som ikke er knyttet til konflikten. Det er for eksempel mangel på medisiner mot kroniske sykdommer som astma, diabetes og høyt blodtrykk og for få fungerende fødselsklinikker. Det er behov for flere barsel- og fødselsklinikker over hele landet. 

Nabolandene

Tsjad: I nabolandet Tsjad jobber teamene våre med å gi helsehjelp og annen humanitær hjelp til flyktninger som ankommer flyktningleirer rundt byen Adré. Flere enn 400.000 har krysset grensen fra Sudan siden april. De eksisterende flyktningleirene er fylt opp, og mange mennesker befinner seg i ørkenen uten tilgang på mat, vann, toaletter og tak over hodet. 

Les mer om situasjonen i Tsjad. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Flyktet til Tsjad: Sudanske kvinner og barn ankommer sykehuset i Adré. Foto: Mohammad Ghannam/Leger Uten Grenser

 

Sør-Sudan: Mellom april og starten av august har over 200.000 mennesker krysset grensen til Sør-Sudan. Over 90 prosent av dem er sørsudanere, og teamene våre forteller at flyktningene ankommer utslitte og at de befinner seg i en svært sårbar tilstand.  

Vi har satt i gang nødhjelpsrespons i delstaten Upper Nile og nordre deler av Bahr El Ghazal, og driver tre mobile klinikker i Renk og en i Aweil, der vi gir grunnleggende helsehjelp.

I lys av den svært store tilstrømningen av flyktninger med meslinger, har vi opprettet isolasjonsenheter i Renk, Bentiu og Twic County nord i landet. For å forhindre at sykdommen tar flere liv, må det raskt skje en oppskalering av matstøtte og vaksinasjoner for å vaksinere alle.

Leger Uten Grenser i Sudan før april 2023

Mens 2023 har vært et år preget av vold og konflikt, var også fjoråret et turbulent år for landet. I 2022 nådde de humanitære behovene i Sudan det høyeste nivået på ti år som følge av konflikt, store mengder nedbør, flom, matusikkerhet, bistandskutt og en pågående politisk og økonomisk krise. Ifølge FN var mer enn tre millioner fordrevet, rundt 2,5 av dem i Darfur. 

I 2022 utførte vi blant annet 586.800 konsultasjoner, assisterte ved 1950 fødsler og hadde 4260 barn innlagt på ernæringsprogrammene våre i Sudan.

Leger Uten Grenser har jobbet i Sudan siden 1979. 


Les mer om Leger Uten Grensers aktiviteter i Sudan i 2022 her.

 

 HVORFOR ER VI I SUDAN?  
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen