Uganda

Foto: Leger Uten Grenser / Geraint Hill

Uganda


I Uganda jobber Leger Uten Grenser med seksualhelse, famlieplanlegging, hiv, grunnleggende helshjelp og psykisk helsehjelp. 

Hjem > Land > Uganda
        

Dette er situasjonen i Uganda 

Uganda er det landet i Afrika der det er bosatt flest flyktninger, etter at flere hundre tusen mennesker flyktet dit som følge av borgerkrigen i nabolandet Sør-Sudan. Disse flyktningene har behov for grunnleggende medisinsk helsehjelp. 

Landet har også 1,5 millioner hiv-smittede, noe som tilsvarer syv prisent av befolkningen. 

Les mer: Over én million sør-sudanere har flyktet til Uganda 

Ebolautbrudd september 2022 - januar 2023

Et nytt ebola-utbrudd ble erklært i Uganda 20. september 2022 etter at det hadde blitt oppdaget et smittetilfelle sentralt i landet. Umiddelbart etter at utbruddet ble annonsert, ba helsemyndighetene Leger Uten Grenser om å bistå i arbeidet med å stanse spredningen av sykdommen. Dagen etter at ebola-utbruddet ble erklært reiste et team, hovedsakelig leger og logistikere, til byen Mubende for å kartlegge situasjonen og behovene.

Siden da har Leger Uten Grenser hatt en sentral og viktig rolle for å støtte helsemyndighetene under dette utbruddet i Mubende, Kassanda, Kampala, Masaka and Jinja. Dette innebærer å oppsøke lokalsamfunn for å gi helseinformasjonsarbeid og spore tilfeller, sette opp ebolabehandlingsentre og støtte opp arbeidet med mistenkte ebolatilfeller og bekreftede ebolatilfeller.    

11. januar 2023 erklærte landets helsemyndigheter at ebola-utbruddet var over.

Artikkelen fortsetter under bildet

Beroberi og familien flyktet fra vold i landsbyen sin og bor nå i en flyktningleir i Uganda. Foto: Leger Uten Grenser / Solen Mourlon

 

Hva gjør vi i Uganda? 

I Uganda jobber Leger Uten Grenser med hiv, ofre for seksualisert vold, familieplanlegging, og vi gir medisinsk og psykisk helsehjelp til sørsudanske flyktninger. Vi rykket også ut i september 2022, da landet ble rammet av ebola. 

Leger Uten Grenser har jobbet i Uganda siden 1986, og hadde i 2021 prosjekter i Arua og Kasese. I løpet av året utførte Leger Uten Grenser 37.700 pasientkonsultasjoner, 11.800 pasientkonsultasjoner innen psykisk helse, og vi behandlet 920 ofre for seksulisert vold. I 2021 hadde vi også 3330 hiv-pasienter i behandling. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grenser gjennomfører dør-til-dør testing av hiv. Foto: Leger Uten Grenser / Guillaume Binet

 

Seksualhelse og familieplanlegging for unge i Kasese

På ungdomsklinikken vår i Kasese tilbyr Leger Uten Grenser et trygt sted for unge og unge mødre som har behov for seksual- og reproduktive helsetjenester. Her kan unge få behandling mot seksuelt overførbare sykdommer, tilgang til prevensjonsmidler, samt helsetjenester til gravide jenter både under graviditet og etter fødsel. Vi utfører også aktiviteter hvor fomålet er å ooppmuntre ungdom til å oppsøke helsehjelp etter behov, og som opplysningsarbeid. 

Arbeidet vårt med hiv-pasienter i lokalsamfunn

Leger Uten Grenser gir helsehjelp til sårbare hiv-pasienter flere steder i landet, blant annet i lokalsamfunn rundt George og Edward-sjøene. I samarbeid med lokale myndigheter og andre aktører gir vi helsehjelp til lokale fiskere, som her er i høy risiko for å få hiv. Mange tilbringer mye tid hjemmefra og det er mange sex-arbeidere i havnene. Vi har også et hiv-prosjekt i Arua hvor vi retter oss mot barn og unge, og pasienter med langtkommen hiv-infeksjon eller høy virusmengde.

Helsehjelp til sørsudanske flyktninger og verstsamfunnet i Arua

I Arua retter vi oss også mot ofre for seksualisert vold i de to flyktningleirene, Omugo og Imvepi. Her bor det hundretusenvis av flyktninger, de fleste flyktet fra vold og konflikt i Sør-Sudan. Her gir vi også psykisk helsehjelp, både til flyktningene og til vertsamfunnet.

Pasienter og mødrene deres i venterommet ved ungdomsklinikken vår i Kasese. Foto: Leger Uten Grenser / Peter Pantiushkin

 

 

 

 



 

 HVORFOR ER VI I UGANDA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen