Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år lider millioner av mennesker i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
Oppdatert 17.02.2021
        

Leger Uten Grenser presenterer hvert år en liste med glemte kriser, kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Vi er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å fortelle om det vi er vitne til i felt, og på den måten gi pasientene våre en stemme.

En av årets glemte kriser handler om menneskene i flyktningleiren Dadaab i Kenya, og et av fremskrittene vi har valgt å fokusere på er at det store ebola-utbruddet i Den demokratiske republikken Kongo endelig ble erklært over i år.

Etter å ha lest denne saken kan du teste dine kunnskaper ved å ta en kort quiz. Ikke la krisene forbli glemt.

Skoleprosjekt for ungdomsskolen

Hver høst besøker vi skoler over hele Norge i forbindelse med Et grenseløst skoleprosjekt, som tar utgangspunkt i listen vår over glemte kriser. 

Interessert i å vite mer om skoleprosjektet? 

Glemte kriser

Leger Uten Grenser ble startet av leger og journalister. Det betyr at vi i tillegg til å gi livreddende nødhjelp, forteller om det vi er vitne til i felt.

Glemte kriser kan være mennesker som ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker på flukt, mennesker som ikke får humanitær hjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep. 

Dadaab: de glemte menneskene i Kenyas evige flyktningleir 

En av de glemte krisene i 2020 handler om livene til de 217.000 menneskene som bor i flyktningleiren Dadaab i Kenya. Leiren ble opprettet for snart 30 år siden. Hvordan er det å tilbringe mesteparten av livet i en flyktningleir med konstant uvisshet om fremtiden? 

På det meste bodde nesten én halv million flyktninger i det som tidligere var verdens største flyktningleir nordøst i Kenya. De aller fleste var menn, kvinner og barn som hadde flyktet fra vold og konflikt i nabolandet Somalia. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Abdia er fødselshjelper og flyktet til Kenya i 1991. Hun har født og oppdratt barn i Dadaab-leiren. Mannen hennes og to av barna hennes mistet livet i leiren. Hun jobber for Leger Uten Grenser, men forteller at livet som gammel er utfordrende, og hun har liten tro på at hun en dag vender tilbake til Somalia. Foto: Paul Odongo / Leger Uten Grenser

 

I leiren er det store helsebehov som ikke blir ivaretatt og pasientene våre forteller at den humanitære hjelpen blir mindre for hvert år. De fleste får ikke muligheten til å jobbe, de kan ikke bevege seg fritt utenfor leirene, og nesten alle er avhengige av humanitær hjelp for å overleve. 

Dårlige vann- og sanitærforhold gjør at faren for sykdomsutbrudd konstant henger over befolkningen. I 2019 var det to kolerautbrudd, og i løpet av juni 2020 hadde ti mennesker fått påvist covid-19.

Mange har levd hele livet, eller største delen av livet, i leirene. Den vedvarende usikkerheten om fremtiden går også utover flyktningenes mentale helse. Hvordan kan det ha seg at det som var en nødløsning på en akutt krise, nå har gått over til å bli en 30 år gammel glemt og kronisk krise?

Glemt krise 2020: De glemte menneskene i Kenyas evige flyktningleir

Glemte fremskritt

De siste årene har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt, i likhet med glemte kriser, sjeldent får oppmerksomhet i mediene. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt.

Et av årets fremskritt handler om at verdenshistoriens nest største ebola-utbrudd, i Den demokratiske republikken Kongo, endelig ble erklært over i juni 2020. 

Artikkelen fortsetter under bildet 

Glemt fremskritt: Ebolautbruddet i Øst-Kongo ble endelig erklært over i midten av 2020. Men hvorfor tok det så lang tid, og hvordan kan vi stå enda bedre rustet mot ebola-utbrudd i fremtiden? Foto: John Wessels

 

Ebola-utbruddet i Øst-Kongo endelig erklært over

Ebola-utbruddet er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne. Det er også historiens nest største etter katastrofen i Vest-Afrika i 2014-2016, hvor viruset tok livet av over 11.300 mennesker.

Siden utbruddet startet i Mangina i Nord-Kivu i DR Kongo 1. august 2018, ble minst 3470 personer smittet og 2287 mistet livet. Utbruddet pågikk øst i DR Kongo, et område som er preget av ustabilitet, vold og konflikt.

Den usikre sikkerhetssituasjonen, og krevende terreng, gjør at flere områder er vanskelige å nå. I løpet av denne ebola-responsen var nye behandlingsmetoder og vaksine tilgjengelig. Likevel lå dødeligheten på 60-70 prosent gjennom hele perioden. Det er høyere enn under det store ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

Leger Uten Grenser er lettet over at utbruddet ble erklært over av Verdens helseorganisasjon 25. juni i 2020. Samtidig er vi også nødt til å sette spørsmålstegn ved hvorfor det tok så lang tid å stanse og hvorfor dødeligheten var så høy når man hadde vaksine og nye medisiner tilgjengelig?

Glemt fremskritt 2020: Ebola-utbrudd i Øst-Kongo endelig erklært over

Ta Glemte kriser-quizen her »

Her kan du høre nødhjelpskoordinator Lindis Hurum fortelle om sitt spesielle minne fra Den sentralafrikanske republikk. Landet er rammet av en krise som nesten hvert år havner på listen vår over glemte kriser.

 

Dette er hele listen over årets glemte kriser »

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen