Glemte kriser

Foto: Luca Sola

Glemte kriser


Hvert år mister millioner av mennesker livet i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt.

Hjem > Glemte kriser > Glemte kriser
Oppdatert 16.02.2019
        

Leger Uten Grenser presenterer en liste med glemte kriser hvert år, kriser vi mener får for lite oppmerksomhet i norske medier. Leger Uten Grenser er til stede i mange av verdens glemte kriser, og det er viktig for oss å snakke ut om det vi er vitne til i felt, og på den måten gi pasientene våre en stemme.

Derfor er et av våre mest sentrale mandat å drive témoignage – som er fransk og betyr å bære vitne om det vi ser i felt. Vi varsler om overgrep og glemte kriser vi ser med egne øyne – fordi færre dør når flere vet. 

Glemte kriser kan være mennesker som ikke har tilgang på livreddende medisiner og vaksiner, mennesker som ikke får humanitærhjelp, land eller områder med manglende helsesystemer eller mennesker som blir utsatt for vold og overgrep.

 

 

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET 

Glemt krise, brutal konflikt og helsekrise i Den sentralafrikanske republikk: Leonard Gangbe (33) er fra Betoko og ble skutt i hodet da væpnede menn forsøkte å stjele oksen hans. Dagen før angrepet hadde han flyktet med familien sin fordi det foregikk kamper mellom rivaliserende grupper i landsbyen hans. Han fikk behandling av Leger Uten Grenser i Pauoa.  Foto: Alexis Huguetn

 

Glemte fremskritt

Siden 2016 har vi også valgt å presentere glemte fremskritt, fordi fremskritt i likhet med glemte kriser sjeldent får oppmerksomhet i media. Vi ønsker å belyse fremgang i verden, fordi vi vet at det nytter med økt kunnskap, oppmerksomhet og synlighet for å skape endringer for pasientene våre i felt. Er godt eksempel på dette er at meslingdødsfall har blitt redusert med over 80 prosent siden 2000. Takket være billig, effektiv og trygg vaksine har man spart over 20 millioner barneliv siden år 2000 ifølge Verdens helseorganiasjon. I dag er åtte av ti barn i verden vaksinert mot meslinger. 

Likevel må kampen mot sykdommen fortsette og man må sørge for at enda flere barn blir vaksinert og beskyttet mot den dødelige sykdommen. I 2016 døde nesten 90.000 barn av meslinger. Over ni av ti dødsfall skjer i fattige land som har svake helsesystemer. Fremdeles er millioner av barn ikke vaksinert mot sykdommen, og mange av disse er vanskelig å nå på grunn av blant annet konflikt, krise eller fordi de bor i avsideliggende områder med begrenset tilgang til helsehjelp. Man må støtte opp og bistå de nasjonale helsesystemene i landene som fremdeles er preget av meslingutbrudd slik at flest mulig barn kan bli beskyttet mot den dødelige sykdommen.

Les mer: 20 millioner meslingdødsfall unngått siden 2000

 

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET 

På grunn av ebola-epidemien i Sierra Leone, Liberia og Guinea i 2014-2016 ble tusenvis av barn ikke vaksinert. Det har bidratt til at alle landene har hatt meslingutbrudd i etterkant av epidemien. Dette er fra en vaksinasjonskampanje i Conakry i Guinea i 2017 hvor Leger Uten Grenser bisto helsemyndighetene i landet med å vaksinere barn da det oppsto et meslingutbrudd.  Leger Uten Grenser vaksinerte over to millioner barn mot meslinger i 2017. Foto: Markel Redondo

 

Et grenseløst skoleprosjekt for ungdomsskolen

Hver høst arrangerer Leger Uten Grenser Et grenseløst skoleprosjekt som handler om å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser og glemte fremskritt. Alle skolene som deltar får besøk av en feltarbeider i løpet av prosjektperioden sin, og alle kan være med å konkurrere om årets Témoignage-pris.

Skoleprosjektet er skreddersydd for å nå kompetansemål i ungdomsskolen, og er særlig relevant i norsk, samfunnsfag, KRLE, naturfag og mediefag

Les mer: Her finner du alt av informasjon om skoleprosjektet

 

Her auksjonerer elever ved Ris skole i Oslo foran Majorstua T-banestasjon for å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser i 2017. Foto: Privat

 

Om skoleprosjektet

Læringsopplegget går ut på at ungdomsskoleelever får mulighet til å utvikle sin kritiske sans og forståelse av det moderne informasjonssamfunnet gjennom å drøfte og fordype seg i hvorfor noen land og kriser får mer oppmerksomhet enn andre.

Elevene vil bli utfordret til å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser eller fremskritt. Dette kan de gjøre gjennom å lage et medieprodukt, arrangere et event, auksjonere eller skrive kronikk, lage avis- eller film.

I tillegg til detaljert informasjon rundt årets glemte kriser og fremskritt vil bilder og videoer være tilgjengelige for elevene å bruke til oppgaven sin.  Det vil også være tips, nyttige linker og annen relevant informasjon. Dette vil bli tilgjengelig på denne nettsiden fra 1. september.

 

Besøk av feltarbeider

Alle skolene som deltar i skoleprosjektet vil få tilbud om å få besøk av en feltarbeider i perioden 1. september til 1. desember. For å koordinere disse besøkene best mulig, har vi satt opp en fylkesplan vi anbefaler å følge. Les mer.

 

Skoleprosjekt konkurranse

Skoleprosjektkonkurransen gir skolene en mulighet til å delta i konkurransen om årets Témoignage-pris. Témoignage er fransk og betyr å bære vitne: Å varsle om overgrep og glemte kriser.

Témoignage er viktig, fordi færre dør når flere vet. Les mer. 

 

Vinn drømmedag til Oslo

Hver skole kan sende inn sitt beste bidrag og vinneren av skoleprosjektet vil bli annonsert i midten av desember. Vinnergruppa vinner en drømmetur til Oslo på nyåret. 

Meld på din skole her innen 1. juni.

Skulle det være noen spørsmål, ta kontakt med prosjektleder Marte Woxen Burum på
glemte.kriser@legerutengrenser.no | 940 12 474.

 

Skoleprosjektvinnere 2017: 9. klasse ved Hatlestrand oppvekstsenter i Hordaland stakk av med Témoignage-prisen for 2017. 

 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen