Tortur

Foto: Alva White/Leger Uten Grenser   ​

Tortur


Tortur kan gi varige traumer. Symptomene kan være vanskelige å gjenkjenne, og krever spesialisert behandling.  

Hjem > Helse > Tortur
18.07.2017 | Oppdatert 20.10.2020
        

Hva er tortur? 

Tortur blir fortsatt brukt for å skade mennesker fysisk og psykisk. Straffemetoden blir ofte sett på som en måte å presse folk til å gi informasjon, men blir i mye større grad brukt til å bryte ned mennesker mentalt.  

Tortur gjør at ofre mister troen på mennesker og mister kontakt med samfunnet. Metodene er mentalt og fysisk utmattende. Ofre kan blant annet oppleve å få elektrisk sjokk, blir slått, utsatt for seksuelt misbrukt, bli innesperret i totalt mørke eller blir utsatt for vedvarende høye lyder.

Mye av dette gir ikke fysiske arr, men kroppen er likevel skadet.  

– Da jeg slapp ut av fengselet var jeg redd for alt. Jeg var redd for å ta noen i hånden fordi jeg trodde de skulle banke meg opp. Jeg får fortsatt ikke sove fordi jeg får mareritt. Jeg er like torturert på innsiden som på utsiden, fortalte en syrer som ønsket å være anonym til Leger Uten Grensers team. 

Tortur tar over hele mennesket. Ikke bare rammes ofre mentalt, det skader også selvfølelsen og evnen til å fungere i samfunnet.  

Torturskader er ikke alltid fysiske, og det kan derfor være vanskelig å identifisere og behandle, og ofte kan det grunnleggende medisinske tilbudet ikke være spesialisert nok til å kjenne igjen symptomer på tortur.

Vårt arbeid med ofre for tortur

Leger Uten Grenser behandler hundrevis av ofre for tortur hvert år, og har blant annet et dedikert prosjekt for dette for migranter i Hellas. 

Mange av flyktningene og migrantene Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp til i interneringssentre i Libya forteller at de har blitt utsatt for tortur på flukten eller i Libya.

Dette gjelder også mange mennesker vi har reddet i Den sentrale Middelhavet. 

Les mer: Vårt arbeid med mennesker som flykter over Middelhavet

Usynlige skader

Lege, Federica Zamatto, forteller at torturofre kom til Leger Uten Grensers klinikker, der hun jobbet, flere uker på rad. De klaget på hodepine, smerter i kroppen og søvnproblemer.

Det var ikke før en psykolog fortalte Zamatto at en av pasientene hun behandlet hadde blitt torturert, at hun skjønte at det var grunnen til alle plagene. 

Skadene fra tortur kan være usynlige. Derfor er det viktig at torturofre blir identifisert for å få riktig behandling.

I tillegg til å ha tilgang til omfattende medisinsk behandling, må ofre for tortur på flukt få en stabil hverdag.

Dette kan innebære permanent beskyttelse, uten frykt for å bli sendt tilbake til hjemlandet.  

Artikkelen fortsetter under videoen.  

USKYLDIG FENGSLET: Khalil har flyktet fra Syria. I hjemlandet ble han satt i fengsel og torturert i over ett og et halvt år, fordi den syriske hæren forvekslet ham med en annen. Fotograf: Matthew Cassel

Torturofre på flukt til Hellas

Khalil, i videoen over, flyktet fra Syria etter å ha blitt torturert. Han fikk flyktningstatus i Hellas og benyttet seg av rehabiliteringsprogrammet vårt for torturofre i Athen. Her har hundrevis av mennesker fra mer enn 40 land fått behandling siden prosjektet ble startet i 2014.  

Klinikken tar en helhetlig tilnærming til rehabilitering. Behandlingen kombinerer medisinsk hjelp, fysioterapi, psykologisk helshjelp og sosial støtte. 

Torturofre trenger beskyttelse for å starte rehabiliteringsprosessen, og prosjektet sørger også for at pasientene får hjelp til asylsøkerprosessen.

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Europa.

 HVOR JOBBER VI MED OFFER FOR TORTUR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen