Den demokratiske republikken Kongo

Foto: Leger Uten Grenser

Den demokratiske republikken Kongo


Millioner av mennesker er internt fordrevet som følge av konflikt, og de humanitære og medisinske behovene er store i Den demokratiske republikken Kongo. 

Hjem > Land > Den demokratiske republikken Kongo
Oppdatert 19.07.2021
        

Dette er situasjonen i DR Kongo

Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens fattigste land, og barnedødeligheten er høy. Landet er stort, med nesten 90 millioner innbyggere. 

Krig og konflikt har preget landet i mange tiår, og i dag er særlig de østlige provinsene hardt rammet. Over fem millioner mennesker er på flukt i eget land, noe som gjør folk ekstra sårbare for sykdommer. 

I mai 2021 ble Goma rammet av et vulkanutbrudd, som førte til tusenvis av mennesker på flukt. 

Ny rapport: Seksualisert vold i DR Kongo er en akutt helsekrise som krever handling

Artikkelen fortsetter under videoen som handler om frykten for spredning av covid-19 i landet

 

Malaria er en av de ledende årsakenene til at mennesker dør i landet, og i 2019 behandlet vi 607.400 mot sykdommen.

Altfor mange kvinner dør som følge av svangerskap. Kvinnehelse er derfor et viktig fokus for Leger Uten Grenser, og vi driver vi flere svangerskaps- og mødrehelseprosjekter, i tillegg til behandling til ofre for seksualisert vold. 

Landet ble i 2018-2020 rammet av tidenes nest største ebolautbrudd, som spredde seg til flere provinser. Mye av nødhjelpsresponsen har gått til å bekjempe den dødelige blødningsfeberen, noe som har gått utover andre helsetjenester.

DR Kongo blir også rammet av meslingutbrudd år etter år, og akkurat nå pågår verdens største pågående meslingutbrudd i hele landet. 

Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Alphonseime Mohetja (54) fikk alvorlige kuttskader da landsbyen hennes ble angrepet. Hun fikk skader i hodet, armer og på hendene. Begge barna hennes ble drept. I to dager måtte hun gjemme seg i skogen før hun ankom Bunia for å få helsehjelp. Situasjonen i Ituri-provinsen har forverret seg kraftig og over 300.000 er internt fordrevne. Foto: John Wessel

 

Dette gjør vi 

Leger Uten Grenser hadde i 2019 prosjekter i 21 av 26 provinser. Her har vi jobbet med blant annet grunnleggende helsehjelp, barnehelse, behandling til ofre for seksualisert vold og hiv/aids-pasienter. Vi jobber også med svangerskap- og fødselshelse, utfører kirurgi og jobber med helseinformasjonsarbeid. De siste to årene har vi også rykket ut under to ebolautbrudd og flere meslingsutbrudd - inkludert verdens største pågående meslingutbrudd. Vi har også covid-19 respons i landet. 

MSF.org: Korona-respons: Dette gjør vi 

I 2019 utførte vi blant annet flere enn 1,6 millioner pasientkonsultasjoner, behandlet flere enn 600.000 pasienter mot malaria, assisterte ved 37.000 fødsler og vaksinerte 679.500 mot meslinger. 

Våre siste nyheter fra DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Ebolautbruddet som pågikk i nesten to år, fra 2018-2020, er det største i DR Kongos historie og verdens nest største.
Vi har behandlet syke, vaksinert helsearbeidere og spredt helseinformasjon til lokalbefolkningen. Foto: Leger Uten Grenser. 

 

Covid-19-respons

I mars / april 2020 startet vi med covid-19 respons i DR Kongo. 

MSF.org: Korona-respons: Dette gjør vi 

Artikkelen fortsetter under bildet

Victoire ble lagt inn og behandlet for kolera på behandlingssenteret til Leger Uten Grenser i Sør-Kivu. I tillegg til at Øst-Kongo er preget av vold, uro og konflikt, er landet også preget av sykdomsutbrudd. Kolera er svært smittsomt og henger ofte sammen med dårlige vann- og sanitærforhold. Foto: Marta Soszynska/MSF

 

Ebolautbrudd i Kongo i 2018 - 2020

Ebolautbruddet som startet 1. august 2018 er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, med minst 3470 personer smittet og 2280 døde av viruset. Å stanse ebola-epidemien i DR Kongo var svært vanskelig, blant annet fordi utbruddet var i en aktiv konfliktsone.

Det er det største ebolautbruddet i landets historie, og tidenes nest største etter det i Vest-Afrika i 2014-2016, som tok livet av over 11.300 mennesker.

Etter at det ikke var rapportert om nye tilfeller på nesten en måned håpet man at utbruddet skulle erklæres over av WHO i april 2020, men dessverre dukket det opp nye tilfeller i Beni. Den 25. juni ble utbruddet erklært over. 

1. juni ble et annet ebolautbrudd kjent i Mbandaka i Équateur, nordvest i Kongo. Utbruddet er ikke forbundet med det som ble erklært over. I det nye utbruddet, det ellevte i landets historie, er 56 personer så langt smittet.

Slik jobber Leger Uten Grenser med ebola i DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Phemba er elleve måneder gammel og fikk lindrende behandling mot meslinger. Sammen med moren og tvillingsøsteren sin kom de seg først til Leger Uten Grenser etter å ha vært innom to andre helsesentre.
Begge jentene var alvorlige syke da de ankom klinikken, og dessverre døde søsteren til Phemba kort tid etter. Foto: Solen Mourlon / Leger Uten Grenser  

 

Verdens største meslingutbrudd raser i DR Kongo i 2019 - 

Kongo har flere ganger blitt rammet av store meslingutbrudd, men dette er det største på ti år. Alle provinsene er rammet, og flesteparten som dør er barn Flere enn 356.000 mennesker er smittet, og over 6600 har mistet livet. 

Siden starten av 2019 har Leger Uten Grenser vaksinert flere enn én million barn og behandlet over 50.000 mot meslinger i DR Kongo. Akkurat nå er utbruddet verst i Kongo Central-regionen. Vi har team på plass i dette området, og jobber i ti andre provinser som er rammet

Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet

Her snakker noen pasientene våre i DR Kongo med en psykolog om sine egne erfaringer av å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Kvinnene diskuterer også andre ting som preger dagliglivet. Dessverre er det mange i dette området i Kivu som har blitt utsatt for vold og overgrep, eller som har opplevd andre traumatiske opplevelser. Behovet for mental helsehjelp er stort. Foto: Sara Creta/MSF

 

Langvarige helseutfordringer

I DR Kongo er det malaria som tar livet av flest mennesker hvert år og er et stort folkehelseproblem. I 2019 behandlet Leger Uten Grenser flere enn 600.000 mennesker mot malaria.

Kvinnehelse er også et stort fokus for Leger Uten Grenser i DR Kongo. Blant annet innebærer dette å behandle kvinner mot komplikasjoner som følge av utrygg abort og ofre for seksualisert vold og misbruk. Dette er særlig et problem i Kasai, Kivu, Mambasa og i Ituri.

Leger Uten Grenser støttet 11 helsesentre i Goma og Kinshasa i 2019 med dette, og hadde dette året 1310 hivpasienter i behandling. Vi støtter også tusenvis av andre hiv-pasienter med helsehjelp og mentalhelsehjelp i landet, samt støtter opp hiv-støttegrupper som arbeider med helseinformasjonsarbeid og aktiviteter som skal hjelpe til med å bryte ned stigma.  


VIDEO: Hege deler om sine opplevelser fra DR Kongo

 


 

 HVORFOR VI ER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen