Den demokratiske republikken Kongo
Den demokratiske republikken Kongo
Millioner av mennesker er internt fordrevet som følge av konflikt, og de humanitære og medisinske behovene er store i Den demokratiske republikken Kongo.
Dette er situasjonen i DR Kongo
Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens fattigste land, og mange dør av sykdommer som kan behandles. Landet er stort, med nesten 90 millioner innbyggere. Tilgang på helsehjelp kan for mange være dagevis unna til fots, og i flere avsidesliggende områder mangler det veier og infrastruktur.
Krig og konflikt har preget landet i mange tiår, og i dag er særlig de østlige provinsene hardt rammet. Over fem millioner mennesker er på flukt i eget land, noe som gjør folk ekstra sårbare for sykdommer.
Seksualisert vold er også svært utbredt i landet, og i 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling.
Landet blir ofte rammet av sykdomsutbrudd og hvert år bryter det ut meslinger. Mellom 2018 - 2020 var DR Kongo rammet av det som da var verdens største meslingutbrudd. Flere hundretusen mennesker ble rammet, og 7000 mennesker døde, flesteparten barn.
Leger Uten Grenser har et eget nødhjelpsteam i landet som står klare til å rykke ut under sykdomsutbrudd og andre akutte kriser, og under TV-aksjonen 2022 vil en del av de innsamlede midlene gå til nødhjelpsarbeidet vårt i DR Kongo.
Les mer: Overlevende forteller sine historier
Artikkelen fortsetter under videoen som handler om frykten for spredning av covid-19 i landet
Dette gjør vi i DR Kongo
Leger Uten Grenser hadde i 2020 prosjekter i 16 av landets 26 provinser. Her har vi blant annet jobbet med å gi grunnleggende helsehjelp, barnehelsetjenester, behandling til ofre for seksualisert vold og rykket ut under sykdomsutbrudd. Vi jobber også med svangerskap- og fødselshelse, utfører kirurgi og jobber med helseinformasjonsarbeid. De siste årene har vi rykket ut under ebolautbrudd og flere meslingsutbrudd, og vi har også covid-19 respons i landet.
Malaria er en av de ledende årsakenene til at mennesker dør i landet, og derfor behandler vi hvert år hundretusenvis av mennesker mot sykdommen. Altfor mange kvinner dør som følge av svangerskap. Kvinnehelse er derfor et viktig fokus for Leger Uten Grenser, og vi driver vi flere svangerskaps- og mødrehelseprosjekter, i tillegg til behandling til ofre for seksualisert vold.
I 2020 utførte vi blant annet nesten 1,7 millioner pasientkonsultasjoner, behandlet 680.700 pasienter mot malaria, utførte 11.900 kirurgiske inngrep og vaksinerte 567.800 mot meslinger.
Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo
Artikkelen fortsetter under bildet

Meslinger: Rammer landet hvert år
På grunn av lav vaksinedekning bryter det ut meslinger hvert år, og vårt eget dedikerte nødhjelpsteam rykker ut og starter vaksinasjonskampanjer i rammede områder. Dette teamet kan rykke ut på kort tid, og er alltid i beredskap for å respondere på sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser. Da DR Kongo mellom 2018 og 2020 var rammet av det som da var verdens største pågående meslingutbrudd bidro vi til at over én million mennesker ble vaksinert mot viruset. Vi behandlet også 90.000 mot meslinger i samme periode. I 2021 har vi også utført flere vaksinasjonskampanjer mot det livsfarlige viruset, og står klare til å oppskalere etter behov.
Glemt krise 2020: Verdens største meslingutbrudd herjer i DR Kongo

Begge jentene var alvorlige syke da de ankom klinikken, og dessverre døde søsteren til Phemba kort tid etter. Foto: Solen Mourlon / Leger Uten Grenser
Ebolautbruddet i Øst-Kongo 2018 - 2020
Ebolautbruddet som startet 1. august 2018 i Beni er det største i Den demokratiske republikken Kongo noensinne, hvor minst 3470 personer ble smittet og 2287 døde av viruset. Å stanse ebola-epidemien i DR Kongo var svært vanskelig, blant annet fordi utbruddet var i en aktiv konfliktsone. Den usikre sikkerhetssituasjonen, og krevende terreng, gjør at flere områder er vanskelig å nå. Det var også mangel på koordinert respons fra de ulike aktørene, og mangel på tilitt i lokalsamfunn var et stort problem.
Under denne ebola-responsen var også nye behandlingsmetoder og vaksine tilgjengelig. Likevel lå dødeligheten på 60-70 prosent gjennom hele perioden. Det er høyere enn under det store ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Leger Uten Grenser var lettet over at utbruddet ble erklært over av Verdens helseorganisasjon 25. juni i 2020. Samtidig er vi også nødt til å sette spørsmålstegn ved hvorfor det tok så lang tid å stanse og hvorfor dødeligheten var så høy når man hadde vaksine og nye medisiner tilgjengelig.
Glemt fremskritt 2020: Ebola-utbruddet i Øst-Kongo endelig erklært over

Vi har behandlet syke, vaksinert helsearbeidere og spredt helseinformasjon til lokalbefolkningen. Foto: Leger Uten Grenser.
Seksualisert vold: Et akutt helseproblem
I 2020 ga vi behandling til rundt 11.000 ofre for seksualisert vold, flesteparten av dem kvinner, og nesten en femtedel mindreårige. Mange opplever i tillegg til fysiske og psykiske traumer, også stigmatisering og utestengelse. I 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling.
– Det skjedde da jeg var på vei hjem. Jeg og familien min gikk langs veien da vi møtte på en gjeng med væpnede menn. De bortførte oss og truet med å drepe oss. De voldtok meg foran barna mine. De var seks stykker, og på grunn av barna kunne jeg ikke løpe vekk. Jeg ville ikke at mennene skulle skade dem, forteller Léonié* (40) fra Kasai i DR Kongo.
Seksualisert vold i DR Kongo: Overlevende forteller sine historier
