Den demokratiske republikken Kongo

Foto: Leger Uten Grenser

Den demokratiske republikken Kongo


Millioner av mennesker ble internt fordrevet som følge av konflikt i 2017 og de humanitære behovene er store i Den demokratiske republikken Kongo. 

Hjem > Land > Den demokratiske republikken Kongo
Oppdatert 19.11.2018
        

Den demokratiske republikken Kongo er Afrikas nest største land, etter Algerie og har rundt 80 millioner innbyggere. 

I dag har vi prosjekter i flere ulike provinser i landet, samt i hovedstaden Kinshasa, og den blodige konflikten i Øst-Kongo er en av Leger Uten Grensers glemte kriser.

I 2017 utførte vi blant annet flere enn 1,7 millioner pasientkonsultasjoner, behandlet 856.500 pasienter mot malaria, assisterte ved 38.300 fødsler og hadde 122.800 pasienter innlagt på våre klinikker og sykehus.  

Se også: Våre siste nyheter fra DR Kongo.
 

Ebolautbruddet i Øst-Kongo i 2018 

Ebolautbruddet som ble erklært den 1.august i år er det tiende ebolautbruddet i landet, og det andre i 2018. Det startet med at viruset ble bekreftet i Mangina, en liten by i nærheten av Beni i Nord-Kivu-provinsen. Deretter har viruset spredd seg i Nord-Kivu og inn i naboprovinsen Ituri. Så langt har 341 ebolapasienter blitt rapportert inn, 303 er bekreftet gjennom laboratorietester. 215 pasienter har dødd og flere enn 100 har blitt friske fra ebolaviruset. (oppdatert 19.november 2018) 
 
Leger Uten Grenser jobber med kongolesiske helsemyndigheter, og har satt opp behandlingsentre i Mangina, Butembo og Bwera i Nord-Kivu, og i Tchomia som ligger i Ituri. Det blir også utført helseinformasjonskampanjer, infeksjonskontroll og vi støtter opp lokale sykehus og klinikker i området.  

Slik jobber Leger Uten Grenser med ebola i DR Kongo

Leger Uten Grensers arbeid i Den demokratiske republikken Kongo i 2017

Tanganyika-provinsen

Konflikten i Tanganyika-provinsen har forverret seg de siste årene. Over en halv million mennesker er på flukt i provinsen sørøst i landet. I 2017 trappet vi opp nødhjelpsarbeidet vårt i Tanganyika og ga helsehjelp i blant annet Nyunzu og i Kalemie. Mange internt fordrevne bor hos vertsfamilier eller i provisoriske leirer i og rundt om Kalemie. Noen sover på bakken uten annet enn et myggnett som beskyttelse. Her jobbet Leger Uten Grenser blant annet med å vaksinere barn mot meslinger og å tilby grunnleggende helsehjelp gjennom mobile klinikker. Vi bisto helsesentre med familieplanlegging, barnehelse og mental helsehjelp. Teamene våre satte også opp latriner og dusjer i noen av leirene, i tillegg til å dele ut rent drikkevann.

Artikkelen fortsetter under bildet

Noen dager etter at det utbrøt en brann som rammet to tredjedeler av Katanyika-leiren for internt fordrevne, delte Leger Uten Grenser ut utstyr til rundt 4500 husstander som mistet alt de hadde. Foto: Louise Annaud.


Nye voldsbølger i Kasai

Flere enn 1,3 millioner mennesker måtte flykte fra volden i Kasai-regionen. For de som ble nødt til å gjemme seg i skogområdene var de medisinske behovene store på grunn av mangel på mat, vann og ly. Mange hadde ikke tilgang på helsehjelp på ukesvis. Leger Uten Grenser var i stand til å nå noen av de mest akutte syke og skadde pasientene som fikk behandling for blant annet skudd- og macheteskader. Konflikten i Kasai førte til en underernæringskrise i avsidesliggende områder og Leger Uten Grenser så en økning av seksualisert vold.

I Kananga behandlet Leger Uten Grenser mange pasienter med krigsskader. 1204 kirurgiske inngrep ble utført på rehabiliteringsenheten på Kananga City Hospital, i tillegg til behandling av ofre for seksualisert vold. I Tshikapa støttet vi opp med helsehjelp på et sykehus, tre helsesentre og i et fengsel. Leger Uten Grenser hadde også flere mobile klinikker i områdene rundt byen, fordi mange lokale helsesentre hadde blitt plyndret, ødelagt eller brent.


Flyktninger og vertsfamilier

I september 2017 rykket Leger Uten Grenser ut til sentralafrikanske flyktninger som søkte tilflukt i Gbadolite og Mobayi-Mbongo. Her støttet vi sykehuset i byen, i tillegg til at vi satte opp mobile klinikker som sørget for helsehjelp til titusenvis av flyktninger og vertsfamilier.

Titusener av sørsudanere har også søkt tilflukt nord i DR Kongo. Her har Leger Uten Grenser mobile klinikker i landsbyene Karagba og Olendere. I Ituri-provinsen ga vi helsehjelp til flyktninger og vertsfamilier med alt fra grunnleggende helsehjelp til mentalhelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

Alphonseime Mohetja (54) fikk alvorlige kuttskader da landsbyen hennes ble angrepet. Hun fikk skader i hodet, armer og på hendene. Begge barna hennes ble drept. I to dager måtte hun gjemme seg i skogen før hun ankom Bunia for å få helsehjelp. Situasjonen i Ituri-provinsen har forverret seg kraftig og over 300.000 er internt fordrevne. Foto: John Wessel


Les om flyktninger i Afrika


Nord- og Sør-Kivu

Nord- og Sør-Kivu er fremdeles preget av Kongo-krigene på 90-tallet og konflikten er fremdeles pågående i de to provinsene. Flere enn 1,5 millioner mennesker er på flukt i Kivu-provinsene hvor de humanitære og medisinske behovene vokste i 2017. I løpet av det siste året har vi utført nesten 1,5 millioner pasientkonsultasjoner i disse områdene, og flere enn 95.000 har vært innlagt på klinikkene og sykehusene våre i de to provinsene i løpet av året.

Vi har fire omfattende prosjekter i Masisi, Walikale, Mweso og Rutshuru i Nord-Kivu. Her støtter vi sykehus, helsesentre og lokale helsearbeidere. Vi satte også opp et nytt prosjekt i Bambo i 2017.

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grenser jobber på tre helsesentre i Mweso i Nord-Kivu. Her snakker noen pasienter med en psykolog om sine egne erfaringer av å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Kvinnene diskuterer også andre ting som preger dagliglivet. Dessverre er det mange i dette området som har blitt utsatt for vold og overgrep, eller som har opplevd andre traumatiske opplevelser. Mange har vært nødt til å flykte fra landsbyene sine. Behovet for mental helsehjelp er stort. Foto: Sara Creta/MSF

 

I juli 2017 brøt det ut nye voldsbølger i Sør-Kivu slik at flere av Leger Uten Grensers prosjekter også måtte behandle pasienter med voldsskader. I Lulingu, Kalehe og Mulungu jobber vi blant annet med å gi helsehjelp til barn under femten år, og vi behandler voldsofre. 

I Baraka og i Kimbi jobber Leger Uten Grenser hovedsakelig med barnehelse, hiv- og tuberkulosebehandling, reproduktiv helse og voldsofre.


Epidemier

På grunn av den begrensede tilgangen på helsehjelp i DR Kongo er gjennomsnittsalderen kun 58 år. Ett av ti kongolesiske barn dør før de fyller fem år. Dette gjør at vi har team som både overvåker helsesituasjonen og har beredskapsteam klare for å rykke ut til akutte situasjoner. I 2017 hadde vi 62 nødhjelpsuttrykninger i landet, flere for meslingutbrudd. Totalt vaksinerte vi over én million barn mot meslinger i 2017 og behandlet over 13.000 mot sykdommen.

Et av de glemte fremskrittene i 2018 er at 20 millioner barneliv er spart siden år 2000 som følge av meslingvaksiner.

Fra midten av 2017 måtte vi respondere kjapt på å kontrollere kolerautbruddet som rammet nesten alle provinser i landet og var det største utbruddet på 20 år.  Her behandlet vi 19.239 pasienter for kolera. I slutten av 2017 og starten av 2018 var 24 av 26 provinser rammet av kolera.

Artikkelen fortsetter under bildet

Victoire ble lagt inn og behandlet for kolera på behandlingssenteret til Leger Uten Grenser i Sør-Kivu. I tillegg til at Øst-Kongo er preget av vold, uro og konflikt, er landet også preget av sykdomsutbrudd. Kolera er svært smittsomt og henger ofte sammen med dårlige vann- og sanitærforhold. Foto: Marta Soszynska/MSF

 

Vi hadde også team raskt på plass for å kontrollere ebola-utbruddet som rammet landet i mai 2018. Heldigvis kom utbruddet under kontroll og ble erklært over av helsemyndighetene i juli 2018.

Les mer om epidemier her.


Langvarige helseutfordringer

I DR Kongo er det malaria som tar livet av flest mennesker hvert år og er et stort folkehelseproblem. I 2017 behandlet Leger Uten Grenser flere enn 850.000 mennesker mot malaria.

Kvinnehelse er også et stort fokus for Leger Uten Grenser i DR Kongo. Blant annet innebærer dette å behandle kvinner mot komplikasjoner som følge av utrygg abort og ofre for seksualisert vold og misbruk. Dette er særlig et problem i Kasai, Kivu, Mambasa og i Ituri.

I Uélé og Kasai behandlet også Leger Uten Grenser i 2017 mange barn mot underernæring.

I Kinshasa, Goma, Baraka og Kimbo har vi store hiv/aids-prosjekter, flere i samarbeid med det nasjonale hiv-programmet og andre hiv-organisasjoner for å bedre tilgang på testing og hiv-medisiner. I Kinshasa jobber vi også med å bryte ned stigmaet rundt viruset. I 2017 fikk 7188 pasienter hivbehandling på helsesentre vi støtter i Kisnhasa, Goma, Mweso, Baraka og Kimbi. Bare i Kinshasa ble over 2900 pasienter i sene stadier av hiv behandlet på aids-avdelingen vår.

I Maniema-provinsen testet mobile team flere enn 18.000 mennesker for sovesyke, 42 fikk behandling. Selv om det har skjedd enorme fremskritt i å redusere sovesyke, er fremdeles over 80 prosent av de rapporterte tilfellene i DR Kongo.

Les mer om glemte fremskritt: Sovesyke på vei til å bli utryddet.


Nedleggelser av prosjekter

Etter elleve år avsluttet Leger Uten Grenser prosjektet vårt i Shanunda i Sør-Kivu, hvor over 900.000 pasientkonsultasjoner har blitt utført. I april stanset vi også prosjektet vårt i Manono hvor helsearbeidere har jobbet på barneavdelingen ved regionssykehuset i tillegg til flere helsesentre.

I slutten av 2017 overleverte vi også prosjektene våre i Boga, og Gety over til helsemyndighetene. I Gety har Leger Uten Grenser de siste elleve årene utført over én halv million pasientkonsultasjoner og assistert over 13.000 fødsler. 


Fortsetter arbeidet med å finne våre savnede kollegaer

11. juli 2013 ble fire av våre ansatte bortført da de utførte helsehjelp i Kamango, øst i DR Kongo. En av de bortførte, Chantal, greide å rømme i august 2014, men fremdeles er Philippe, Richard og Romy savnet. Vi fortsetter likevel arbeidet med å finne våre savnede kollegaer gjennom et kriseteam. I september 2017 ble en dette kriseteamet dømt til ti års fengsel for å forsøke å løse saken, og vi jobber kontinuerlig med å løse denne situasjonen på best mulig måte.


VIDEO: Hege deler om sine opplevelser fra DR Kongo

 


 

 HVORFOR VI ER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen