Haiti

Foto: Foto: Johan Lolos

Haiti


På Haiti gir vi gratis spesialisert helsehjelp som mange ellers ikke hadde hatt råd eller tilgang til. 

Hjem > Land > Haiti
Oppdatert 17.01.2022

Dette er situasjonen 

Haiti er et av de fattigste landene i Amerika, og har flere ganger blitt rammet av naturkatastrofer. Ti år etter det katastrofale jordskjelvet i 2010 er helsevesenet på randen til kollaps, og i august 2021 ble landet nok en gang rammet av et alvorlig jordskjelv.  

Kraftig jordskjelv i 2021 

Lørdag morgen 14. august ble Haiti rammet av et kraftig jordskjelv, målt til en styrke på 7,2 på Richters skala. Det er estimert at 500.000 mennesker - 40 prosent av befolkningen i de rammede områdene - har behov for humanitær nødhjelp. Jordskjelvet førte til store skader på bygninger, hus og hovedveier i de tre provinsene Grand’Anse, Nippes og Sud. Ifølge haitiske myndigheter har over 2000 mennesker mistet livet og flere enn 12.000 er skadet. 

Les mer: Kraftig jordskjelv på Haiti: Vi trapper opp nødhjelpsresponsen vår

Det katastrofale jordskjelvet i 2010  

Øystaten ble i 2010 rammet av et stort jordskjelv med katastrofale følger. Et svært høyt antall mennesker mistet livet eller ble skadet, og millioner mistet hjemmene sine. Jordskjelvet førte til massive ødeleggelser og rundt 60 prosent av landets helsevesen ble ødelagt og mange helsearbeidere mistet livet.  

Les mer: Glemt krise 2020: Haiti: Ti år etter jordskjelvet 

Leger Uten Grenser hadde før jordskjelvet allerede jobbet i landet i 19 år, og mistet 12 ansatte på den katastrofale dagen. Ødeleggelsene og tap av menneskeliv var overveldende. Leger Uten Grenser sin akuttrespons etter jordskjelvet og i den påfølgende koleraepidemien som også rammet landet noen måneder senere er fortsatt en av de mest omfattende i vår historie. 

I dag er Haiti preget av voldelige sammenstøt mellom væpnede gjenger. Spesielt i hovedstaden Port-au-Prince der ulike gjenger kjemper om territorier og påvirkning. I 2020 var det gjentatte ganger streiker og mangel på helsepersonell i de offentlige helsefasilitetene, på bakgrunn av angrep på helsearbeidere, ubetalt lønn og risikoen forbundet med covid-19.  

Svært mange av pasientene som oppsøker oss har voldsskader. Her fra et venterom i Port-au-Prince. Foto: Leger Uten Grenser / Johan Lolos

 

Hva gjør vi? 

Vi startet å jobbe i Haiti i 1991. Vi driver prosjekter i de tre byene Port-à-Piment, Port-au-Prince og Gonaïves. I 2020 ga vi blant annet behandling til 3780 pasienter med akutte helsebehov, behandlet 3700 pasienter for voldsskader og 1630 ofre for seksualisert vold.  

Akutt helsehjelp 

Vårt helsesenter i det fattige Martissant-nabolaget behandler og stabiliseres pasienter med akutte helsebehov. Dette inkluderer blant annet alvorlige astmaanfall, behandling av barn med akutte helsebehov, og behandling av volds- og traumeskader.  

På traumesykehuset vårt i Tabarre gir vi også akutt helsehjelp, utfører operasjoner, fysioterapi og gir psykososial omsorg til traumepasienter med livstruende skader. Dette  inkluderer åpne benbrudd eller skuddsår i bryst eller mage.  

I 2020 støttet vi også legevakten ved universitetssykehuset i Haiti ved å donere medisinsk utstyr, rehabilitere fasiliteter og gi opplæring til helsearbeidere.  

Covid-19  

I mai 2020 omstilte vi oss slik at brannskadesykehuset vårt i hovedstaden ga helsehjelp til covid-19-pasienter. Etterhvert da behovet ble mindre gikk vi tilbake til å behandle pasienter med komplekse brannskader. Dette er det eneste sykehuset i Haiti som gir denne typen spesialisert behandling.  

I august 2020 støttet vi også et lokalt mødrehelsesenter ved å screene pasienter for covid-19, og ga opplæring og smittevernsutstyr til helsearbeidere. 

Seksualisert vold – et stort helseproblem 

Vi driver også en klinikk for ofre for seksualisert- og kjønnsbasert vold, og i februar 2020 åpnet vi en ny klinikk i Gonaïves. På begge klinikkene gir vi opplæring til helsearbeidere og samarbeider med lokale organisasjoner for å øke bevisstheten rundt seksualisert vold og utfordringer knyttet til seksualhelse for ungdom. For å hjelpe pasienter med å få enklere tilgang til helsehjelp har vi også satt opp en telefonlinje.  

Sørvest på Haiti støtter vi arbeidet med seksual og reproduktiv helse på helsesentre i Port-à-Piment og i andre nærliggende områder. I Port-Salut jobber vi også med å gradvis øke støtte i form av akuttmedisinsk helsehjelp og helsehjelp til nyfødte.   

 

 


 

 HVORFOR ER VI PÅ HAITI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen