Haiti

Foto: Nico Dauterive/MSF

Haiti


Vi jobber blant annet med kirurgi, mor-barnhelse og behandler ofre for seksualisert vold i Haiti. 

Hjem > Land > Haiti
Oppdatert 08.07.2020

Haiti er et fattig land hvor det er store helsebehov som ikke blir dekket. Den lille øystaten ble i 2010 rammet av et stort jordskjelv med katastrofale følger. Hundretusener av mennesker mistet livet og millioner ble internt fordrevne. Jordskjelvet førte til massive ødeleggelser, og det allerede svake helsesystemet ble ytterligere svekket. 

Leger Uten Grenser hadde allerede jobbet i landet i 19 år, og mistet 12 ansatte på den katastrofale dagen. Ødeleggelsene og tap av menneskeliv var overveldende. Leger Uten Grenser sin akuttrespons etter jordskjelvet og i den påfølgende koleraepidemien som også rammet landet noen måneder senere er fortsatt det mest omfattende i vår historie. 

I januar 2020 lanserte vi en rapport om hvordan situasjonen er ti år etter 

Artikkelen fortsetter under videoen hvor Lindis Hurum forteller om sine felterfaringer fra Haiti. 

 

 

I dag, ti år etter, befinner Haiti seg i en alvorlig økonomisk og politisk krise. I tillegg til svært høy inflasjon som gjør en allerede ressurssvak befolkning enda mer sårbar, peker rapporten til Leger Uten Grenser på de spesielt store konsekvensene dette har for tilgang til helsehjelp for befolkningen. Mange sykehus og klinikker mangler alt, både medisiner, oksygen, blod og helsearbeidere. 

Haiti 2020: Politisk uro, økonomisk krise og et helsevesen på randen av kollaps 

Vårt arbeid 

Leger Uten Grenser har flere prosjekter i landet hvor vi jobber med grunnleggende helsehjelp, brannskader, kirurgi, mor-barnhelse og ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold. I 2018 utførte vi blant annet 7950 omfattende kirurgiske inngrep og assisterte ved 1870 fødsler. 

Artikkelen fortsetter under bildet
Store ødeleggelser etter det forferdelige jordskjelvet som rammet Haiti i 2010. Foto: Leger Uten Grenser

Politisk uro, økonomisk krise og et helsevesen på randen av kollaps 

I store deler av 2019 var det en såkalt shut down i landet. Gater ble stengt og barrikadert med brennende hjul, kabler og store hindringer ble satt opp over natten. Dette gjorde at ambulanser, helsepersonell, medisinsk utstyr og ikke minst pasienter ikke kom frem til sykehus og klinikker. 

I 2019 kom det hver måned inn rundt 2450 pasienter på et av Leger Uten Grensers helsesentre i Port-au-Prince. Ti prosent hadde skuddskader, dype sår, kutt eller andre voldsskader. Brannskadesykehuset til Leger Uten Grenser i hovedstaden opplevde også en økning i antall pasienter med alvorlige brannskader i september 2019. Et annet prosjekt vi driver i byen for ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold hadde en nedgang av pasienter, fordi det rett og slett var for farlig å komme seg til senteret.  

I avsidesliggende områder så man også tydelig hvordan situasjonen påvirker tilgang til helsehjelp. Vi har i flere år støttet opp akutt helsehjelp og mødrehelsehjelp. Vi sliter nå med å finne åpne sykehus for alvorlig skadde pasienter som trenger sykehusinnleggelse. Hovedsykehuset i det sørlige distriktet i Port-a-Piment og blodbanken har vært stengt siden oktober 2019 etter at sykehuset ble plyndret. Det kan derfor ta opp til fem timer før vi får fraktet enkelte pasienter til nærmeste åpne sykehus. 

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra Haiti

Artikkelen fortsetter under bildet

Charles ble brannskadet etter at han tente en fyrstikk uvitende om at propangasskannen inne i huset hans ikke hadde vært lukket ordentlig. Charles fikk behandling av Leger Uten Grenser og hadde vært innlagt i ti dager når dette bildet ble tatt.
Bare i september 2019 ble 46 pasienter behandlet på dette sykehuset på grunn av tilsvarende ulykker. Foto: Leger Uten Grenser /Caroline Frechard

 

Gjenåpnet sykehus i Tabarre

På grunn av den alvorlige situasjonen har Leger Uten Grenser gjenåpnet sykehuset vårt i Tabarre i hovedstaden. De første fem ukene var hele 574 pasienter innom sykehuset, 150 av disse var livstruende skadd – 54 prosent var skuddskader. Dette døgnåpne sykehuset er det eneste i landet som har kirurgisk kapasitet. Vi støtter også helsemyndighetene ved å donere medisinsk utstyr, rehabilitere avdelinger og opplæring av helsearbeidere. Vi støtter også opp sykehus i Port Salut og ti andre helsesentre i landet. 

Behandling av ofre for seksualisert vold

Seksualisert vold er et stort problem på Haiti og svært underrapporert. I hovestaden gir vi både akutt helsehjelp og mentalhelsehjelp for ofre for seksulisert vold i Delmas 33 nabolag. 

Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti

VIDEO: Det ruinerte helsevesenet i Haiti var én av de ti glemte krisene i 2015. 

 


 

 HVORFOR ER VI PÅ HAITI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen