Jemen
Jemen
I Jemen behandler vi blant annet krigsskader, underernæring, gir svangerskapshelsehjelp og rykker ut under sykdomsutbrudd.
Slik er situasjonen i Jemen
Helsesystemet har kollapset og tilgang på helsehjelp og andre nødvendige tjenester er svært begrenset. Krigen i Jemen har tatt livet svært mange mennesker siden 2015. Millioner har blitt tvunget på flukt og mye av landets infrastruktur er ødelagt - særlig helsesystemet har blitt hardt rammet.
Det er harde kamper, sykehus blir bombet og mange får ikke oppsøkt helsehjelp i tide. Siden krigen startet har landet flere ganger vært rammet av sykdomsutbrudd. Leger Uten Grenser gir helsehjelp i 12 regioner i landet.
Landet er også hardt rammet av korona-pandemien, og Leger Uten Grenser bistår i responsen.
Les mer: Taiz, Jemen: Helsehjelp på begge sider av frontlinjen
Artikkelen fortsetter under bildet

I denne leiren har vi støttet opp de internt fordrevne flyktningene med å dele ut nødhjelpspakker, i tillegg til at vi tidligere har hatt mobile klinikker. Foto: Agnes Varraine-Leca/MSF
Inflasjon og blokade
Det er også høy inflasjon i Jemen. Blokaden, innført i 2015 av koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia og Emiratene, gjør i tillegg import av varer svært vanskelig. Blokaden har blant annet svekket Leger Uten Grensers kapasitet til å utføre helsehjelp i enkelte sårbare områder.
I tillegg har mange av landets rundt 50.000 offentlig ansatte helsearbeidere ikke fått lønn siden august 2016, noe som fører til at mange i det offentlige helsevesenet har blitt tvunget til å finne andre måter å tjene penger på.
Utfordringer for humanitærhjelp
Manglende respekt for de humanitære prinsippene og sikkerheten til sykehus, klinikker og helsepersonell er en av de største utfordringene med å gi medisinsk nødhjelp i Jemen. I tillegg har blokaden innført av den saudi-ledede koalisjonen hatt svært negative effekter på helsevesenet. Myndighetene i Sana’a og i Aden fortsetter å sette nye og ofte vilkårlige krav og restriksjoner på nødhjelpsarbeid rundt om i landet.
Lege i Jemen: – Jeg fikk frysninger: Jeg holdt i en granat
Artikkelen fortsetter under bildet

Bare i løpet av de de første fire månedene i 2019 hadde vi nesten 8000 pasienter innlagt med mistanke om kolera i Jemen. Foto: SufalAl Hareth Al Maqaleh
Hva gjør vi i Jemen
Leger Uten Grenser har jobbet i Jemen siden 1986. I dag jobber vi på 12 sykehus og støtter flere enn 20 helsefasiliteter i 12 guvernementer: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sanaa, Shabwah and Taiz.
Her behandler vi blant annet pasienter mot krigs-og voldsskader, utfører svangerskapshjelp og behandler mot kolera, malaria og underernæring. I 2020 utførte vi blant annet 250.300 pasientkonsultasjoner, utførte 26.600 kirurgiske inngrep, hadde 84.600 pasienter innlagt og assisterte ved 23.400 fødsler i Jemen.
Les mer på MSF.org: Økning av alvorlig underernæring hos barn i Abs
Covid-19-respons
For å kunne ta vare på kritisk syke korona-pasienter har Leger Uten Grenser et nødhjelpsteam på plass i Aden med en medisinsk koordinator, to intensivleger, to intensivsykepleiere og to logistikere. Tidligere har vi også støttet helsemyndighetene i Aden med å sette opp en isolasjonsenhet og drevet med forebyggingstiltak i Hajjah på Abs-sykehuset og Al Jambouri-sykehuset. Det innebar å sette opp områder for helsesjekk før de ankommer sykehuset, en isolasjonsenhet med plass til 16 pasienter, styrke smittevernsprotokoller og opplæring av våre og helsemyndighetenes ansatte.
Les mer: Ny bølge av kritisk syke korona-pasienter i Jemen
Artikkelen fortsetter under bildet

Får ikke helsehjelp i tide
I krigsherjede Jemen er noen av de mest sårbare – gravide, mødre og barn – ikke i stand til å komme seg til helsehjelp tidsnok. Det får ofte fatale konsekvenser, og dødstallene stiger. Leger Uten Grenser jobber mye med svangerskap- og fødselshjelp i Jemen og bare i 2018 assisterte vi ved 24.400 fødsler.
Les mer: Mødre og barn dør fordi de hindres helsehjelp
Artikkelen fortsetter under bildet

Mange har ikke mulighet til oppsøke de helsetjenestene som fremdeles er i drift fordi de ikke har råd til transport. Pasienter risikerer å dø når de rammes av sykdommer som enkelt kan behandles fordi de ikke når fram til helsehjelp i tide. Vi opplever flere ganger at sykehus blir overveldet når det har vært intense og harde kamper.
Siden mars 2015 har vi behandlet 91.574 pasienter mot krigs- eller voldsskader, 973.095 pasienter har vært på akuttmottak på sykehus vi enten driver eller støtter og vi har utført 76.436 kirurgiske inngrep i landet.
Les mer: Sykehuset vårt i Aden overveldet av nye pasienter etter intense kamper
Artikkelen fortsetter under denne videoen fra 2017
Angrep på sykehus
Siden mars 2015 har sykehus Leger Uten Grenser støtter i Jemen blitt utsatt for fem luftangrep som den saudi- og emiratledede koalisjonen står bak. Slike angrep får store konsekvenser ettersom kun halvparten av Jemens sykehus, klinikker og helsesentre er i full drift, i et land hvor flere enn 11 millioner mennesker har behov for nødhjelp. Det innebærer blant annet helsehjelp som behandling av kolera og andre sykdommer som enkelt kan behandles, hvis man får helsehjelp i tide.
Les mer: Tre år etter blir ingen holdt ansvarlig for dødelig angrep på sykehus
Artikkelen fortsetter under bildet

Rammet av kolerautbrudd
Jemen ble i 2017 utsatt for et omfattende kolerautbrudd, og Leger Uten Grenser hadde totalt 101.475 pasienter innlagt på kolerasentrene våre i 2017.
Det har siden da vært flere kolerautbrudd i landet og bare i 2019 behandlet vi flere enn 30.000 pasienter mot sykdommen som uten behandling kan være dødelig.
Les mer: Hva er kolera?
Videoen som viser ødeleggelsene etter bombingen av Shihara sykehus.