Mali

Foto: Leger Uten Grenser

Mali


Leger Uten Grenser har jobbet i Mali siden 1992, og jobber med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt. 

Hjem > Land > Mali
27.06.2017 | Oppdatert 18.01.2021
        

Dette er situasjonen i Mali: 

Mali er et av Afrikas største land og i følge FN har tre millioner mennesker behov for humanitærhjelp. Det er kamper mellom mange ulike aktører lokalt, i tillegg til utenlandske styrker enkelte områder i landet. Mange klinikker og sykehus er ikke i full drift eller stengt på grunn av den usikre situasjonen, både av helsemyndighetene og humanitære organisasjoner. Flere lokalsamfunn har derfor ikke tilgang til helsehjelp de desperat trenger. 

I Mars i 2019 ble 160 personer drept i et angrep som angivelig ble utført av en militsgruppe. Dette utløste en rekke voldelige hendelser i landet. Det er i de nordlige og sentrale delen av landet der helsebehovene nå er størst.  

Les mer: Glemt krise 2019: Konflikten forverrer seg i nord-og sentral-Mali 

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av teamene våre snakker med en gruppe unge jenter og forklarer hvordan de kan beskytte seg mot covid-19. Foto: Leger Uten Grenser / Lamine Keita

 

Hva gjør vi i Mali? 

Vi har jobbet i Mali siden 1992, og jobber i dag i flere byer i landet, inkludert Douentza, Ténenkou, Koro, Kidal og Asongo. Her jobber Leger Uten Grenser hovedsaklig med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt. I 2019 gjennomførte vi blant annet 350.100 pasientkonsultasjoner, behandlet 161.500 personer mot malaria, og behandlet 6810 barn mot alvorlig akutt underernæring. Vi vaksinerte også 371.800 mennesker, blant annet mot meslinger.  

Vi bistår nå også helsemyndighetene i korona-responsen hvor vi blant annet støtter opp et sykehus i hovedstaden med plass til 100 innlagte pasienter.

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre leger utfører en pasientkonsultasjon hjemme hos pasienten Djenabou Diallo (77) i Bamako. Foto: Leger Uten Grenser / Mohammad Ghannam

 

Helsehjelp i områder preget av konflikt 

Teamene våre jobber ved sykehusene i Douentza og Ténenkou i Mopti-regionen, og vi jobber med å gi både grunnleggende og psykiske helsetjenester. Vi organiserer også henvisninger av pasienter som trenger helsehjelp men som bor i mer avsidesliggende områder.  

I Douentza jobber vi ved tre helsesentre og gir helsehjelp i områdene som i størst grad har blitt preget av de voldelige konfliktene. I Ténenkou sendte vi i 2019 ut mobile team til 40 landsbyer for å gi helsehjelp til rundt 15.000 mennesker. Vi utvidet også aktivitetene våre i Koro, Bandiagara og Bankasss for å kunne gi helsehjelp til personer som ikke hadde tilgang til grunnleggende helsetjenester, som følge av konflikter i området.  

I juni i 2019 åpnet vi et nytt prosjekt i Niono i Segou-regionen, der vi jobber med å gi helsehjelp til kvinner og barn under femten år. I tillegg til å støtte barselavdelingen og barneavdelingen ved sykehuset i Niono, jobber vi også ved fem andre helsesentre i området. Vi gjennomførte 4590 pasientkonsultasjoner i Niono i 2019.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av våre vaksinasjonsteam gir helsehjelp til et barn som lider av malaria i Arnassaye. Foto: Leger Uten Grenser / Mohamed Dayfour

 

Helsehjelp til nomade-samfunn

I Asongo i Gao-regionen og i Kidal, nord for Giao-regionen, jobber vi med å gi helsehjelp til nomade-lokalsamfunn. Vi ga opplæring til lokale helsearbeidere slik at de lettere kunne diagnostisere og behandle de vanligste sykdommene som spesielt gravide kvinner og barn er utsatt for. I 2019 jobbet teamene våre i 62 ulike nomadiske leirer i Kidal og Asongo.  

I Kidal og Asongo jobber vi også med å gi grunnleggende og psykisk helsehjelp til voldsofre.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere leser gjennom pasientjournalen til en pasient. Foto: Leger Uten Grenser / Mohammad Ghannam

 

Barnehelse i Koutiala 

Sør i Mali støtter vi sykehuset i Koutiala, og jobber med ernæringshelse og barnehelse. I 2019 bygde vi blant annet en helt ny barneavdeling med 185 sengeplasser. Teamene våre jobber også med forebygging og behandling av malaria og underernæring ved 26 helsesentre i området. I 2019 gjennomførte vi 165.000 pasientkonsultasjoner i Koutiala.  

To jordmødre passer på et nyfødt barn ved barselavdelingen ved sykehuset i Douentza. Foto: Leger Uten Grenser / Seydou Camara

 

 HVORFOR ER VI I MALI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen