Mosambik

Foto: Pablo Garrigos/MSF/Leger Uten Grenser

Mosambik


I Mosambik jobber Leger Uten Grenser med å gi helsehjelp til de som er rammet av konflikt, og behandling av sykdommer som hiv og tuberkulose. 

Hjem > Land > Mosambik
21.06.2017 | Oppdatert 17.03.2021
        

Dette er situasjonen i Mosambik 

Mosambik ligger sør-øst i Afrika og grenser til land som: Sør-Afrika, Eswatini, Zambia, Malawi, Zimbabwe og Tanzania. I 2019 ble landet rammet av to sykloner som skapte store ødeleggelser. Det er høy forekomst av hiv, og mange utvikler tuberkulose. De siste årene har også den nordlige provinsen, Cabo Delgado, vært preget av vold og konflikt. Så langt er 400.000 mennesker blitt tvunget på flukt og det er store humanitære behov. 

Les mer: Mosambik: – Folks psykiske tilstand er enda verre enn den fysiske

Hva gjør vi i Mosambik? 

Leger Uten Grenser har jobbet i Mosambik siden 1984, og jobber i dag blant annet med hiv, tuberkulose og hepatitt. Vi støtter også myndighetene i covid-19-responsen. 

Vi har trappet opp arbeidet vårt på grunn av vold og konflikt og gir helsehjelp i Pemba til de mange internt fordrevne og til vertssamfunnet. Nylig åpnet vi to mobile klinikker i distriktet Metuge. 

Leger Uten Grenser støttet blant annet 15.900 hiv-pasienter med behandling og oppfølging, behandlet 4330 for kolera og delte ut 131.300 nødhjelpspakker i Mosambik i 2019. Vi rykket også ut etter at syklonene traff landet. 

Les mer: Vårt arbeid med naturkatastrofer

Artikkelen fortsetter under bildet

Massive ødeleggelser i Beira etter at syklonen Idai traff Mosambik i 2019. Kort tid etter traff enda en syklon og det var store ødeleggelser og akutte behov. Foto: Pablo Garrigos / Leger Uten Grenser

 

Vår respons etter naturkatastrofen 

Den 15. mars traff syklonen, Idai, byen Beira i Sofala-provinsen, og ca to millioner mennesker ble rammet. Hjem, helseklinikker, og annen infrastruktur ble ødelagt av syklonen. Flommen som fulgte førte til at 400.000 mennesker ble internt fordrevet.  

En uke etter at vi ankom, 28.mars ble det påvist kolerautbrudd og vi oppskalerte arbeidet vårt med kolera i samarbeid med helsemyndighetene. Vi behandlet over halvparten av kolerapasientene og vi bistod myndighetene med å vaksinere 900.000 mennesker mot sykdommen. Leger Uten Grenser satte også opp to vannbehandlingsanlegg, og rehabiliterte 18 helsesentre. Det ble også delt ut gjenstander som: såpe, myggnetting, kjøkkenredskaper, tepper, matter, og bøtter. Det ble utført rundt 11.900 pasientkonsultasjoner, hovedsakelig for pasienter som led av underernæring og malaria.  

Seks uker senere, da syklonen Kenneth nådde provinsen Cabo Delgado, satte vi opp behandlingssentre for kolera i Pemba, Mecufi og Metuge. Vi begynte også å jobbe med vann- og sanitærforhold, og hadde medisinske team klare.  

De store ødeleggelsene etter syklonen og tørke senere på året førte til matmangel, og en økning av underernæring.  

Les mer: Nødhjelpsarbeidet vårt etter syklonen Kenneth

Artikkelen fortsetter under bildet

I Maraza har vi bidratt med å dele ut blant annet såpe og utstyr til vannbehandling.For å forhindre økt spredning av smitte er rent vann svært viktig. Våre feltarbeidere hjelper til med å gå dør til dør i lokalsamfunnet for å øke kunnskapen om dette.        Foto: Giuseppe La Rosa / Leger Uten Grenser

 

Dobbelepidemi: hiv og tuberkulose 

I hovedstaden Maputo jobbet vi i 2019 med å få særskilt behandling til pasienter med langtkommen eller avansert hiv-infeksjon eller de som har utviklet resistens mot medisinene.  

I Mafala-slummen jobbet vi med en lokal organisasjon som drev en drop-in klinikk for rusbrukere. Her testet vi også pasientene for hiv, tuberkulose, og hepatitt C. Dette er det eneste tilbudet i Mosambik som arbeider med å dele ut rene nåler og sprøyter som et forebyggende tiltak.  

I Beira drev vi mobile klinikker som ga helsetjenester inne seksual- og reproduktiv helse. Her ga vi rådgivning, testet mot hiv og jobbet med prevensjon til blant annet sex-arbeidere, en gruppe i risiko for hiv-smitte.   

Les mer: Vårt arbeid med hiv/aids

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinnen på bildet er sexarbeider og pasient på helsesentret vårt i Beira. Her tilbyr vi blant annet å teste menn og kvinner for seksuelt overførebare sykdommer, og deler ut kondomer. Foto: Giuseppe La Rosa


Helsehjelp i konfliktområder 

I Cabo Delgado har tilgangen på helsehjelp vært svært begrenset på grunn av vold og mangel på sikkerhet. I 2019 startet vi et samarbeid med et helsesenter i Macomia med behandling for: malaria, underernæring, og lungesykdommer. Vi rehabiliterte også senteret etter at det ble rammet av syklonen Kenneth, startet opplæring for det offentlige helsevesenet i mor- og barnehelse, samt seksual- og reproduktiv helse. I tillegg ble også vannforsyningssystemene oppgradert.  

Les mer: Akutte behov i Mosambik, nødhjelp må på plass umiddelbart

Rundt 400.000 mennesker har blitt tvunget på flukt nord i landet og vi gir helsehjelp i flere leirer for internt fordrevne. Foto: Leger Uten Grenser 

 

 HVORFOR ER VI I MOSAMBIK 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen