Mosambik
Mosambik
I Mosambik jobber Leger Uten Grenser primært med hivbehandling, men rykker også ut under sykdomsutbrudd.
Nødhjelpsarbeid etter syklonen Idai mars 2019
Etter at syklonen Idai traff østkysten av Afrika den 14. mars opplever Mosambik, Zimbabwe og Malawi en stor humanitær krise. Omfanget av katastrofen er usikkert, men myndighetene frykter tusenvis av døde. Store områder er fortsatt avskåret fra hjelp, og fremover er det avgjørende å komme til med helsepersonell, utstyr og rent drikkevann for å hindre sykdomsepidemier. 28.mars ble det påvist kolerautbrudd og Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet vårt med kolera i samarbeid med helsemyndighetene.
Leger Uten Grenser har også flere nødhjelpsteam i området og jobber på spreng for å nå frem til de hardest rammede. Ødeleggelsene er enorme, særlig i kystbyen Beira.
Les mer om nødhjelpsarbeidet vårt etter syklonen
Vårt arbeid i Mosambik 2017
Artikkelen fortsetter under bildet

Med sine tre barn og ingen ekteman hadde hun ingen måte å forsørge sin familie eller å sende barna på skole. Ingen hjalp henne.
En venn foreslo det – det var på den måten mange andre jenter i nabolaget forsørget seg selv. Foto: Morgana Wingard
Hivbehandling for sårbare grupper
Mosambik har en av de høyeste forekomstene av hivsmitte i verden, hvor rundt 13 prosent av kvinner og menn mellom 15 og 49 år er hivpositive. Hvert år dør 34.000 hivpasienter som utvikler tuberkulose i landet.
Les mer om hiv
I Maputo hjelper Leger Uten Grenser hiv-pasienter som trenger første- og andrelinje hivmedisiner, i tillegg til at vi behandler hiv-pasienter som utvikler Kaposis sarkom (en type hudkreft), multiresistent tuberkulose og hepatitt.
I Tete samarbeider Leger Uten Grenser med grupper i ulike lokalsamfunn som bistår med blant annet utlevering av hiv-medisiner, oppfølging av pasienter og koordinering av mobile team til 13 ulike helsesentre.
I Tete og Beira gir vi også gratis hiv-testing og behandling for særlig sårbare og stigmatiserte grupper, som sexarbeidere og homofile menn. Dette er en del av et prosjektet som går på tvers av landegrensene i byer langs transportruten mellom Mosambik og Malawi. Her 1270 sexarbeidere og 218 homofile menn fulgt opp de tre siste månedene i 2017. Vi oppskalerte også opp arbeidet vårt med seksual- reproduktiv og mødrehelse i Morrumbula-distriktet.
Les mer om arbeidet vårt i Malawi
I Manica-provinsen har politisk uro ført til begrenset tilgang til helsehjelp. Gjennom mobile team har vi utført flere enn 14.000 pasientkonsultasjoner hvor flesteparten omhandlet malaria, diaré, luftvei- og hudinfeksjoner og seksual- og reproduktiv helse.
Artikkelen fortsetter etter bildet

en travel reiserute benyttet av sjåfører som frakter gods gjennom sør-Afrika, der de fleste er fra Malawi, Zimbabwe og andre land i regionen.
Så fort hun har en kunde, begynner de å forhandle pris og diskutere prevensjon. Jo lengre tid, jo mer penger. Foto: Morgana Wingard
Nye prosjekter i 2017
I Maputo og Beira jobber vi med å redusere sykdom og dødelighet for hiv-pasienter i senere stadier av sykdommen. Dette gjør vi med tilpasset behandling i henhold til diagnose, gjennom å gi omsorg til pasientene og ved å støtte opp laboratoriet og apoteket.
Vi leder også et pilotprosjekt i Maputo for rusmisbrukere hvor målet er å sette opp en ny behandlingsmodell hvor nesten 150 mennesker deltok. Av disse var nesten én av tre hivpositive og 20 prosent testet positivt for hepatitt C. I løpet av året ble ti pasienter kvitt hepatitt C-viruset ved hjelp av medisiner som tidligere ikke hadde vært tilgjengelig i landet.
Rykket ut under kolerautbrudd

men det forekommer tilfeller der de lager hull i kondomene, og stoler av den grunn ikke på de. Nå jobber hun kun tre dager i uken, fra 17 - 20.
Foto: Morgana Wingard

Det begynte med feber. Hun dro til sykehuset for å bli testet. Først testet hun negativ på alle tester, men hun ble tilslutt diagnostisert positiv for hiv.
Foto: Morgana Wingard