Uganda

Foto: Leger Uten Grenser / Geraint Hill

Uganda


Uganda er det største vertslandet for flyktninger i Afrika, og Leger Uten Grenser jobber blant annet med å gi helsehjelp til sørsudanske flyktninger i landet

Hjem > Land > Uganda
        

Dette er situasjonen i Uganda 

I 2019 var 1.2 millioner mennesker hiv-positive i Uganda. Barn og ungdom, og fiskere i landet er særlig utsatt for sykdommen. Uganda er nå det landet i Afrika der det er bosatt flest flyktninger, etter at flere hundre tusen mennesker flyktet dit som følge av borgerkrigen i nabolandet Sør-Sudan. Disse flyktningene har behov for grunnleggende medisinsk helsehjelp. 

Les mer: Over én million sør-sudanere har flyktet til Uganda 

Covid-19-respons 

Det er så langt få rapporterte tilfeller av covid-19 i Uganda. Leger Uten Grenser forbereder seg likevel og setter i gang ekstra tiltak hvis dette skulle endre seg.  

Les mer: Korona-innsatsen: Dette gjør vi i Afrika

Artikkelen fortsetter under bildet

Beroberi og familien flyktet fra vold i landsbyen sin og bor nå i en flyktningleir i Uganda. Foto: Leger Uten Grenser / Solen Mourlon

 

Hva gjør vi i Uganda? 

I Uganda jobber Leger Uten Grenser med hiv, seksuell og reproduktive helse, samt medisinsk og psykisk helsehjelp til sørsudanske flyktninger. I tillegg bistod vi under ebola-utbruddet som startet i nabolandet DR Kongo i 2018.

Leger Uten Grenser har jobbet i Uganda siden 1986, og hadde i 2019 prosjekter i Arua og Kasese. I 2019 utførte Leger Uten Grenser 44.400 pasientkonsultasjoner, 15.200 psykiske pasientkonsultasjoner, og behandlet 1320 ofre for seksuell vold. I 2019 behandlet vi 7050 pasienter i første fase av hiv-sykdommen, og 1470 pasienter i andre fase.

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere holder et foredrag om familieplanlegging for kvinner i Kasese. Foto: Leger Uten Grenser / Peter Pantiushkin

 

Bistår hiv-pasienter med medisinsk behandling  

I Arua retter Leger Uten Grenser seg spesielt mot barn og ungdom som er hiv-positive. I tillegg til dette fokuserer vi på å gi medisinsk behandling til personer som er i avanserte stadier av sykdommen, eller som har høy virusbelastning.   

I Kasese-distriktet jobber Leger Uten Grenser med å bistå fiskerisamfunnene som bor rundt innsjøene Lake George og Lake Edward. Formålet med prosjektet er å bedre behandlingstilbudet for hiv for innbyggerne i området. Vår tilstedeværelse i området bidrar til å gjøre testing av hiv mer tilgjengelig, i tillegg til at vi sørger for tett medisinsk oppfølgning av pasientene slik at de kan fortsette arbeidet sitt.   

​Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grenser gjennomfører dør-til-dør testing av hiv. Foto: Leger Uten Grenser / Guillaume Binet

 

Seksuelle og reproduktive helsetjenester for ungdom 

Ved ungdomsklinikken vår i Kasese tilbyr Leger Uten Grenser et trygt sted for ungdom som ønsker helsehjelp innenfor seksuelle og reproduktive helsetjenester. Vi tilbyr behandling av seksuelt overførbare infeksjoner, tilgang til prevensjonsmidler, samt helsetjenester til gravide jenter både under graviditet og etter fødsel. Vi arrangerer også fritidsaktiviteter ved klinikken vår i et forsøk på å oppmuntre ungdom til å søke helsehjelp.  

​Artikkelen fortsetter under bildet

Pasienter og mødrene deres i venterommet ved ungdomsklinikken vår i Kasese. Foto: Leger Uten Grenser / Peter Pantiushkin

 

Helsehjelp for sørsudanske flyktninger i Nord-Uganda 

Leger Uten Grenser har jobbet ved flyktningleirene nord i Uganda siden 2016, da det var en stor strøm av sørsudanere som flyktet til landet. Nå fokuserer vi på medisinsk og psykisk helsehjelp for ofre av seksualisert- og kjønnsbasert vold i flyktningleiren i Omugo. Her arbeider vi også med å tilby trygge aborttjenester.  

​Artikkelen fortsetter under bildet

Vårt medisinske team bistår en gravid kvinne etter en nødhenvisning. Foto: Leger Uten Grenser / Peter Pantiushkin

 

Ebola-respons under utbruddet i DR Kongo 

I senere år har det vært flere utbrudd av sykdommene ebola og marburg. Etter ebola-utbruddet som startet i nabolandet DR Kongo i august 2018, bistod Leger Uten Grenser den nasjonale innsatsstyrken i Uganda med å være forberedt på et eventuelt ebola-utbrudd i landet. Våre team satte opp behandlingssentre for ebola i distriktene som grenser til DR Kongo. Det ble kun rapportert om tre ebola-tilfeller i Uganda i 2019.  

 HVORFOR ER VI I UGANDA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen