Hjem > Stott oss > Skattefradrag

Skattefradrag

Gaver til Leger Uten Grenser gir rett på skattefradrag. I 2020 får du skattefradrag på 22 % for gaver gitt gjennom året med en samlet totalverdi på mellom 500,- til 50.000,-. Det betyr at du kan få inntil 11.000,- i fradrag på skatten.

Innhenting av fødselsnummer

Leger Uten Grenser melder automatisk inn alle gaver til Skattedirektoratet hvis du har gitt mer enn 500 kroner i løpet av et kalenderår, da vi anser det som i våre giveres beste interesse å motta skattefradrag. For å rapportere inn gaver må vi ha personnummer til våre givere. I begynnelsen av hvert kalenderår innhenter vi derfor personnumre fra Sentralkontoret for folkeregistrering via Iper Direkte AS. Vi innhenter ikke personnummer dersom vi ikke er helt sikre på at opplysningene fra Iper Direkte AS samsvarer 100% med de vi har i vår database, så ta gjerne kontakt med oss på telefonnummer 21 04 24 52 - så vi er helt sikre på at vi har riktige opplysninger. Vi ønsker ikke at personnummer skal sendes på e-post da det ikke er en trygg kanal. Vi sletter ditt personnummer hvis du ikke har støttet oss på ca to år.

Vil du reservere deg mot at vi innhenter ditt fødselsnummer?

Dersom du ikke ønsker at vi skal innhente ditt fødselsnummer, og dermed heller ikke ønsker skattefradrag, vennligst ta kontakt med oss og gi beskjed. Alle tilbakemeldinger om skattefradrag kan sendes til oss på giverservice@legerutengrenser.no, eller gjennom vår giverservicetelefon: 21 04 24 52.

Årsoppgave

I begynnelsen av hvert år sender vi ut årsoppgave over fjorårets gaver til alle våre givere. Dette er vi pålagt av Skattedirektoratet. Årsoppgaven inneholder informasjon om alle gaver du har gitt til oss i løpet av det foregående kalenderår. 
 
Så lenge vi har fødselsnummeret ditt, går innmeldingen av gaver automatisk. Gavebeløp kommer ferdig utfylt på selvangivelsen.

Har du ikke fått årsoppgaven?

Det kan være at vi har feil adresse til deg. Ta kontakt med Giverservice på telefon 21 04 24 52, eller giverservice@legerutengrenser.no

Mangler gavebeløpet på din selvangivelse?

Det kan være at vi mangler fødselsnummer eller organisasjonsnummer. Ta kontakt med Giverservice på telefon 21 04 24 52

Hvilke gaver gir ikke rett til skattefradrag?

Gaver gitt via Vipps og Facebook gir ikke automatisk skattefradrag. Dette er fordi Leger Uten Grenser ikke mottar personopplysningene til giver av gaven. Donasjoner som har blitt gitt anonymt gir heller ikke rett til skattefradrag. 

Hvis du har gitt en donasjon til Leger Uten Grenser via Vipps eller Facebook, og ønsker skattefradrag for gaven, kontakt Giverservice på telefon 21 04 24 52 eller giverservice@legerutengrenser.no. Ha gjerne dokumentasjon på gaven klart (skjermbilde/kvittering) slik at vi raskere får hjulpet deg. 

Bursdag, bryllup eller begravelse/bisettelse

Skattefradrag for gaver gitt i forbindelse med bursdag, bryllup eller begravelse/bisettelse går alltid til jubilant, brudepar eller nærmeste pårørende. Dette er fordi gaven i utgangspunktet ble gitt til en av disse, og deretter videre til oss. Vi anser derfor jubilant, brudepar eller nærmeste pårørende som giver. 

Innsamlinger

Innsamlinger, uansett type, er ikke fradragsberettiget. Å samle inn penger innebærer at en rekke andre mennesker har bidratt, og det blir da feil å gi skattefradrag til initiativtaker for hele beløpet.