Hiv/aids

Foto: Luca Sola

Hiv/aids


Leger Uten Grenser tester og gir gratis hivbehandling og oppfølging i flere land. Vi jobber også med forbygging- og helseinformasjonsarbeid for å øke kunnskap om viruset, men også for å bryte ned stigma. 

Hjem > Sykdommer > Hiv/aids
Oppdatert 08.07.2020
        

Hiv (humant immunsvikt-virus) er et virus som svekker immunforsvaret hos mennesker, og smitter ved blodoverføring, sex, eller fra mor til barn. Det finnes ingen kur for å bli kvitt viruset, men det finnes i dag gode medisiner som gjør at man kan leve med viruset uten å bli syk eller smittsom. 

Hvis hiv-infeksjon ikke behandles, vil man før eller siden utvikle aids (aquired immune deficiency syndrome eller ervervet immunsvikt syndrom), en samlebetegnelse for sykdommer som skyldes svekket immunsystem, som soppinfeksjoner, tuberkulose, lungebetennelser og forskjellige kreftsykdommer. Ubehandlet er aids dødelig. Hiv-viruset har tatt livet av 32 millioner mennesker siden det ble oppdaget i 1981. 

Leger Uten Grenser startet å jobbe med hivpasienter i 1990 og startet å tilby hivmedisiner i 2000 i Kamerun, Thailand og Sør-Afrika. Leger Uten Grenser hadde 176.200 hivpasienter i hiv-behandling i 2018. 

Glemt fremskritt 2020: Hiv-kampen og veien mot rekordmange hiv-pasienter i behandling

Artikkelen fortsetter under bildet

Malawi: Gloria er 11 år og har hiv og tuberkulose. Heldigvis får hun behandling på en hiv-klinikk som Leger Uten Grenser støtter i Nsanje-distriktet.
Her sitter hun på mamma Teleza James' fang. Foto: Luca Sola

 

Testing, diagnose og behandling

En enkel blodprøve påviser hiv-viruset, likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet.  Hvert år dør over en million mennesker av hivrelaterte lidelser, og globalt er over 36 millioner mennesker smittet av viruset. I noen områder sprer sykdommen seg raskere enn før, som for eksempel i Russland, Vest-Afrika og Øst-Europa. En rapport Leger Uten Grenser ga ut i 2016 viste til at kun én av fire hivpasienter var i behandling i land i Vest- og Sentralafrika. Leger Uten Grenser tilbyr gratis hiv-tester i mange land vi arbeider i og jobber med å informere om hiv, dele ut kondomer og informere om familieplanlegging.

Rapport: Millioner av mennesker i Vest- og sentral Afrika utelatt i hivresponsen

I flere land vi arbeider i opplever teamene våre også svært mange pasienter med langtkommen hivinfeksjon, og som dør kort tid etter ankomst. Leger Uten Grenser jobber også gjennom Access-kampanjen for å presse legemiddelindustrien til å redusere prisene på de nye hivmedisinene slik at flere hivpasienter har råd til behandling. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Kenya: Lege Ogembo sjekker her hvordan pasient John Opiyo har det under morgenrunden på hiv/aids-avdelingen på sykehuset i Homa Bay. 
I Homa Bay er 25 prosent av innbyggerne smittet av viruset, det høyeste i hele landet. Foto: Patrick Meinhardt

 

Tilgang til medisiner

I dag er India en av de største produsentene av generisk hivmedisin og har sørget for at rekordmange mennesker er i behandling.

80 prosent av hivmedisinene Leger Uten Grenser kjøper inn kommer fra India. Men Indias liberale patentlovgiving er under konstant press fra legemiddelgigantene og deres opphavsland, særlig EU og USA, som kontinuerlig forsøker å finne måter å undergrave alternative tilnærminger til forskning, utvikling og produksjon av legemidler.  

For eksempel er fortsatt moderne andre-linje behandling patentbeskyttet og 18 ganger så dyre som gamle hiv-medisiner. Motstanden er ikke borte. Men kampen mot hiv kan vinnes hvis engasjementet holdes oppe.

Hiv-kampen og veien mot rekordmange hiv-pasienter i behandling

Artikkelen fortsetter under bildet

DR Kongo: En gjeng hiv-aktivister i Kinshasa i Den Demokratiske republikken Kongo jobbet sammen med oss om å forsøke å bryte ned skam og stigma knyttet til hiv.
I tillegg tilhivtesting og behandling av hiv/aids jobber vi i Kinshasa med helseinformasjonsarbeid spesielt rettet mot ungdom. Foto: Sara Creta
 

Forebyggende arbeid

Leger Uten Grenser oppfordrer og utfører hivtesting i mange av prosjektene våre. Vi deler også ut kondomer og informerer om bruken av prevensjon for å hindre smitte. 

Vi jobber også for å hindre smitte fra mor til barn under graviditet, fødsel og amming, gjennom medisinering av både mor og barn.

 

 HVOR JOBBER VI MED HIV/AIDS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen