Kolera

Foto: Joffrey Monnier/Leger Uten Grenser

Kolera


Kolera dreper opp mot 130.000 mennesker hvert år, og smitter flere millioner mennesker hvert år. 

Hjem > Sykdommer > Kolera
Oppdatert 25.03.2020
        

Kolera er en enkelt sykdom å behandle, men uten behandling kan kolera være dødelig. Hvert år dør 130.000 mennesker av sykdommen ifølge Verdens helseorganisasjon. Mennesker som bor i overbefolkede flyktningleirer med dårlige vann- og sanitærforhold lever i risiko for kolerautbrudd. Kolera er også vanlig etter naturkatastrofer, slik som vi så etter jordskjelvet i Haiti i 2010. I januar 2020 kunne landet feire at det ikke hadde vært nye tilfeller på ni år, men i følge FN har 10.000 mennesker dødd av kolera siden jordskjelvet. 

Kolera kan også spre seg i krig- og konfliktområder. I 2017 var Jemen rammet av et stort kolerautbrudd hvor store deler av landet ble rammet, og hvor det også i dag blir rapportert om tilfeller. Gode vann- og sanitærforhold er helt kritisk under kolerautbrudd og for å forbygge utbrudd. Leger Uten Grenser jobber mye med dette i blant annet flyktningleirer og andre sårbare grupper. Det innebærer også å drive helseinformasjonsarbeid og dele ut hygieneartikler. 

Slik jobber vi med vann- og sanitærforhold

Leger Uten Grenser har jobbet med kolera i flere tiår og jobber både med forebygging og behandling. I 2018 behandlet vi 63.700 mot kolera og rykket ut under flere utbrudd, blant annet i Den demokratiske republikken Kongo.  

DR Kongo: Rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år

Kolera smitter fra bakterien vibrio cholerae

De fleste som smittes vil bare oppleve en mild infeksjon, men sykdommen kan også være svært alvorlig: voldsom diaré og oppkast kan føre til alvorlig dehydrering med dødelig utfall.

Artikklen fortsetter under bildet.

KOLERA-BEHANDLING: Lille Victoire er fire år gammel. Her behandles han for kolera på Leger Uten Grensers klinikk i Bukavu. Foto: Marta Soszynska / Leger Uten Grenser

Utbrudd

Kolera forekommer oftest i tett befolkede områder med dårlige sanitære forhold og utrygge vannkilder. Områder der sykdommen vanligvis ikke forekommer kan plutselig bli rammet av store utbrudd, og smitten kan spre seg raskt.

Risikoen for kolerautbrudd er stor i forbindelse med kriser, slik vi så etter jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, men utbrudd kan ramme hvor som helst. Under regntiden når latriner oversvømmes og kontaminert vann samles i dammer øker risikoen for et utbrudd.

Så snart det foreligger mistanke om et utbrudd, behandles pasienter på sentre med strenge smittekontrolltiltak og hygienerutiner.

Artikklen fortsetter under bildet.

En av Leger Uten Grensers feltarbeidere undersøker Madeleine Kidolo og yngstesønnen hennes på ett år, Mapenzi. De to har akkurat ankommet behandlingssenteret for kolera i Minova. Foto: Marta Soszynska / Leger Uten Grenser  

Behandling

Behandlingen består av en rehydreringsvæske som erstatter salt- og væsketap. Væsken gis oralt eller intravenøst i alvorlige tilfeller.

I akutte stadier av sykdommen kan dødeligheten være opp til femti prosent uten behandling. 

Forebygging

Leger Uten Grenser sine vann- og sanitæreksperter og logistiskere spiller en viktig rolle i det forebyggende arbeidet, da kolera er en vannbåren infeksjon.

Det er også aktuelt med vaksinering for å hindre spredning av kolera i befolkninger som er sårbare for utbrudd, for eksempel i flyktningeirer. 

Under kan du se hvordan Leger Uten Grensers behandlingssenter for kolera er bygget opp.

 HVOR JOBBER VI MED KOLERA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen