Hjem > Vart arbeid > Feltblogg

Feltblogg


Feltarbeiderne våre forteller om erfaringer og utfordringer i felt.

Foto: Anna Pantelia/MSF

To kvinner, en gravid og en ammende, ble nylig skutt da de havnet midt i kryssilden mellom Taliban og afghanske styrker. De ba meg fortelle historiene deres, og her er de.

I over ti år har fjellandsbyen Umo vært overlatt til seg selv, med liten tilgang på helsehjelp. Nå frakter Leger Uten Grenser medisiner og helsearbeidere inn i området – ved hjelp av esler.

De siste dagene har den greske regjeringen lagt skylden for brannen i Moria på flyktningene selv. Om de tente på selv, er det den greske regjeringen og Europa sin skyld, forteller humanitærrådgiver for Leger Uten Grenser, Aurélie Ponthieu,

Jeg heter Samia og er sykepleier fra Oslo. I disse dager jobber jeg nord i Nigeria, nærmere bestemt i Maiduguri. 500.000 mennesker er drevet på flukt i området og har akutt behov for medisinsk hjelp, drikkevann og husly. Her jobber jeg med akutt underernæring på et av våre feltsykehus.

Sam Turner, Leger Uten Grensers landansvarlig i Libya, forteller om angrepet på interneringssenteret i Tajoura der rundt 60 flyktninger og migranter ble drept og enda flere skadd.

Dette blir et noe annerledes feltbrev, men jeg ønsker sterkt å gi et innblikk i de ­verdiene som jeg mener ligger til grunn for Leger Uten Grensers humanitære ­arbeid. Mange vil kanskje være uenige i mine ­refleksjoner, men vi trenger i dag en samtale omkring slike tema, og nå mer enn noen gang. 

Vald og pågåande konflikt har skapt ei humanitær krise i Den sentralafrikanske republikken. Det er likevel ikkje kuler som drep flest menneske her, men ulike typer sjukdomar.

- Jeg har hørt mange historier her i teltet om vold, drap, trusler, og om å miste alt man eier og personer man er glad i. Siri Kvam forteller fra prosjektet med tidligere barnesoldater i Sør-Sudan.

Sykepleier for Leger Uten Grenser Isa Sadiq Bwala har akkurat kommet tilbake fra Rann i det nordøstlig Nigeria hvor han jobbet med å kartlegge menneskenes medisinske behov etter angrepene den 14. januar. Flesteparten av byens innbyggerne har flyktet over grensen til Bodo, Kamerun hvor et medisinsk team fra Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp.

DR Kongo: På grunn av de vedvarende store behovene for helsehjelp, har vi flere prosjekter i området. Her i Masisi har vi drevet et sykehus og flere helsesentre i over ti år. 

Sierra Leone er et av landene i verden hvor flest kvinner dør som følge av svangerskap. Etter ebolakrisen ble det enda verre. Nå bygger Leger Uten Grenser et sykehus som skal fokusere på mødre og barn. I et land med så mange fødselskomplikasjoner, trengs det sårt.

Åpent brev fra psykiater Dr. Alessandro Barberio om situasjonen i flykningleiren i Moria.

Hei, jeg heter Christian Prebensen og jeg er indremedisiner fra Oslo. De siste par månedene har jeg jobbet for Leger Uten Grenser i Masisi, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. Det er et vakkert område med både fjell og frodig regnskog, men menneskene som bor her er svært fattige og det er et stort behov for god helsehjelp.

Eg har nettopp kome heim frå eit feltoppdrag for Leger Uten Grenser i Irak. Uvel, rastlaus, skamfull, privilegert, takksam — kjenslespekteret er varierande no i etterkant.

Jeg er i Bangladesh hvor det har brutt ut difteri blant rohingya-folket som har flyktet fra Myanmar. Oppdraget er stanse epidemien og å redde så mange liv som mulig.  

Monia Khaled er vann- og sanitæransvarlig for Leger Uten Grenser i Jemen. Her beskriver hun hvordan krigen har påvirket hjemlandet hennes og hvordan de siste kampene i byen gjør henne bekymret for fremtiden. 

– Jeg ankom Vest-Mosul i slutten av juli og støvet fra bombekastere og artilleri fylte fremdeles luften. Monica Thallinger, feltlege for Leger Uten Grenser og barnelege ved UIO, har vært i Mosul i Irak.

– Jeg var med på rundt 150-200 fødsler mens jeg jobbet i Sør-Sudan, og det var mange som gjorde inntrykk, forteller jordmor Christer Holst.

Lege Ian Cross forteller om hvordan det er å jobbe med rohingya-flyktningene i Kutupalong i Bangladesh, og hvor rystet han ble første dag på jobb hvor fire pasienter mistet livet. 

Silje Lehne Michalsen skriver hjem fra oppdrag som lege i Gogrial i Sør-Sudan, et område preget av flere tiår med krig.

Etter at volden rammet Kasai-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo i august i fjor flyktet hundretusenvis av mennesker fra hjemmene sine. Cruz García er medisinsk koordinator i Leger Uten Grenser i Kasai, og forteller hvordan det påvirker samfunnet.    

De fleste av de nyankomne rohingya-flyktningene bor nå i provisoriske bosetninger i Bangladesh med begrenset tilgang til husly, mat, rent drikkevann og latriner.

– For meg er det helt uakseptabelt å se kvinner lide – og ofte dø – på grunn av dette, forteller jordmor Marta Vaquero Rodriguez som arbeider i Den sentralafrikanske republikk. 

Dr Masood Nasim, Leger Uten Grensers medisinske teamleder i Kunduz, forteller om hvordan det er å stå midt mellom kampene i Kunduz. 

  
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen