Aktuelt

Sør-Sudan: Historier fra en voldsbølge

Ronyo Adwok er en av dem. Da de siste trefningene brøt ut i Malakal den 18. februar, ble huset til den 59 år gamle historielæreren angrepet. Ronyo ble såret i benet og oppsøkte Malakal sykehus. Han trodde sykehuset ville være trygt, men han tok feil.

- Hver dag tok 10 til 15 bevæpnede menn seg inn på sykehuset. De ba om mobiltelefoner og penger. Hvis du ikke ga dem noe, skjøt de deg. Mange mennesker på min avdeling ble skutt. De tok også med seg noen av kvinnene, sier Ronyo.

Nytt prosjekt mot tuberkulose i Kambodsja

Kambodsja har den nest høyeste tuberkulose-forekomsten i verden, hvor én av 125 har sykdommen. Det antas at rundt 60.000 mennesker blir smittet hvert eneste år.

- Problemet er at helsevesenet i landet kun finner halvparten av de nye tilfellene. Det er et stort gap, sier landansvarlig Jean Luc Lambert.

Tuberkulose kan utvikle seg svært sent, og en person trenger ikke få symptomer før det er gått flere år. Selv når sykdommen blir aktiv, kan det fortsatt ta tid før de mistenker at det er tuberkulose og oppsøker helsehjelp.

Den sentralafrikanske republikk: Tusenvis har flyktet fra Boguila by

Det brøt ut kamper mellom den internasjonale MISCA-styrken og lokale grupper etter at en konvoi passerte gjennom byen, som ligger nord i Den sentralafrikanske republikk. Leger Uten Grensers ansatte på sykehuset hørte en stor eksplosjon, etterfulgt av skuddveksling, før folk begynte å flykte byen.

- Vi var vitne til at majoriteten av innbyggerne flyktet i panikk ut av byen. Vi åpnet området vårt slik at mellom 30 og 40 kvinner og barn kunne overnatte hos oss, sier landansvarlig Stefano Argenziano.

Kritisk for sørsudanske flyktninger

I løpet av de siste månedene har omtrent 90.000 flyktninger fra nordøstlige Sør-Sudan flyktet fra vold, forfølgelse og matmangel i hjemlandet, til nabolandet Etiopia. Det er anslått at antallet flyktninger i løpet av noen uker kan kan komme opp i 140.000 mennesker.

Det er langt fra nok humanitær hjelp til å dekke behovet som allerede er der.

Fordømmer behandlingen av flyktninger i Hellas

Leger Uten Grenser mener dette er nok et bevis på at Hellas velger en stadig tøffere behandling av flyktninger, og fordømmer beslutningen.

I forrige uke satte gresk politi beslutningen ut i live i minst to interneringssentre nord i landet. Her truet de flyktninger med internering på ubestemt tid, inntil de frivillig gikk med på å forlate landet eller samarbeidet om sin egen tvangsutreise.

Skammelig av FN i Sør-Sudan

Forholdene i leiren er uholdbare og gjør flyktningene utsatt for sykdommer og potensielle epidemier. Til tross for gjentatte henvendelser fra hjelpeorganisasjoner, gjør UNMISS ingenting for å bedre flyktningenes sjanse for å overleve i leiren. Leger Uten Grenser stiller i dag spørsmål ved FNs vilje til å møte behovene til de mest utsatte menneskene i det krigsherjede landet, og oppfordrer til umiddelbar handling for å redde liv i Tomping-leiren.

Hvordan håndtere folkemord som humanitær aktør? Leger Uten Grenser avslører organisasjonens interne konflikter i Rwanda i 1994

Den første av casestudiene, med tittelen Genocide of Rwandan Tutsis 1994, gir oss et bilde av Leger Uten Grensers reaksjon da de ble stilt overfor den systematiske utryddelsen av rwandiske tutsier mellom april og juli 1994. Mens FNs Sikkerhetsråd nølte med å definere massakren som et folkemord, mistet hundretusener av rwandere livene sine. Det anslås at til sammen 800.000 mennesker døde i løpet av de hundre dagene folkemordet varte.
 
Vanskelig posisjon

Guinea: Friske ebola-pasienter flytter hjem

Ebola assosieres med høye dødsrater, og det finnes ingen spesifikk behandling mot viruset. Men pasientenes overlevelsessjanser øker dersom de får nok vann og mottar behandling for andre infeksjoner. Leger Uten Grenser samarbeider med offentlige myndigheter i Guinea for å få bukt med ebolautbruddet i landet, og ifølge myndighetene har det så langt vært 95 bekreftede og 151 mistenkte tilfeller.

Palestina: Hard oppvekst i flyktningleir

I en flyktningleir på Vestbredden bor Ali, en gutt på seks år, yngst av fem søsken. Leiren huser mer enn 10.000 registrerte flyktninger, og regnes som en «hotspot» for uroligheter i området. Ali spiser, sover og leker bare femti meter unna et sted der det daglig foregår voldelige sammenstøt mellom ungdom og soldater.
 
Kjemper med traumer

Illegale innvandrere må ha tilgang på helsehjelp

Fremskrittspartiet ønsker å forby medisinsk hjelp til illegale innvandrere, og ber nå helsepersonell og frivillige organisasjoner om å rapportere slike pasienter til politiet når de oppsøker helsetjenester.

Pages